Divadlo Dúhadlo

Divadlo Dúhadlo

V Seriáli Rádia Regina sa tento týždeň vyberieme do divadla. A nie hocijakého. Aj keď sa repertoár mení, herci zostávajú a rastú s divadlom. Keď začínali ako päť - šesťročné deti s Downovým syndrómom – bol prispôsobený ich detskému veku. Teraz ako 17 až 20 roční na javisku pôsobia ako dospelí herci a zodpovedá tomu aj výber témy študovaného predstavenia.   

Divadlo Dúhadlo premiérovalo minulú nedeľu v Teatro Kolorato na Františkánskom námestí v Bratislave veľmi úspešne svoju šiestu premiéru – titul Červená sa čiapočka. A tým akoby aj pomyslene oslávilo svoje sedemnáste narodeniny. Na poslednú skúšku pred premiérou im prišla blahoželať aj Tatiana Šušková.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Detský divadelný súbor, ktorý vznikol v roku 2006 poskytuje tvorivý divadelný priestor pre deťom a mladým ľuďom s Downovým syndrómom. Pred sedemnástimi rokmi herecký súbor tvorili vtedy šesť-sedemročné deti, ktoré spolu s Dúhadlom dospeli a dnes si môžu na divadelných doskách zdokonaľovať svoje zručnosti, osobnostne aj umelecky sa rozvíjať a zároveň sa integrovať do spoločnosti.

Divadlo Dúhadlo má za sebou premiéru predstavenia Červená sa Čiapočka a hra zožala u publika veľký úspech. Ako pomáha divadlo hercom necítiť sa iní? Tak to zisťovala na jednej zo skúšok pred premiérou Tatiana Šušková. Najskôr sa však spýtala hercov Dorotky, Šimona a Andreja čo iné ako divadlo robia vo voľnom čase.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zo svojpomocnej skupiny rodičov detí s Downovým syndrómom sa v roku 2007 stalo občianske združenie UP-Down syndrom. Jednou z aktivít tohto občianskeho združenia je Divadlo Dúhadlo, ktoré nedávno „premiérovalo“ v bratislavskom Teatro Colorato novú divadelnú hru Červená sa Čiapočka – príbeh o dospievaní, láske, túžbach, pocitoch a strachu a jeho prekonávaní. Na jednej z posledných skúšok pred premiérou nechýbala ani Tatiana Šušková, ktorá oslovila liečebného pedagóga Erika Forgáča.

Divadlo Dúhadlo 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Divadlo Dúhadlo je amatérsky divadelný súbor hercov s Downovým syndrómom v Bratislave. Jeho výnimočnosťou je najmä rovnaké mentálne špecifikum mladých hercov a to, že veľká časť z nich pôsobí v divadle od detských čias až doteraz. A s divadlom Dúhadlom, kráčajú do dospelosti svojich detí aj ich rodičia.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Umelci so zdravotným znevýhodnením sú umelcami ako každý iní. Na divadelné dosky prinášajú nielen príbehy, ale aj posolstvá. Na Slovensku funguje úspešne už niekoľko známych divadelných súborov, ktorých členovia dokazujú, že sú neoddeliteľnou súčasťou našej spoločnosti. Ich vystúpenia na jednej strane „scitlivujú“ spoločnosť k vnímaniu inakosti, na druhej strane rozvíjajú osobnostný potenciál a prežívanie života samotných hercov.

Otec Samka Tatiane Šuškovej Roman Tinák na jednej z posledných skúšok pred premiérou povedal.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame