Židovská škola v Leviciach sa zmenila na centrum tolerancie

Židovská škola v Leviciach sa zmenila na centrum tolerancie

Tento týždeň sa budeme pohybovať v Leviciach, presnejšie v jednej jedinej tamojšej budove. Ide o národnú kultúrnu pamiatku, židovskú školu, ktorá je čerstvo opravená a prebudovaná. Michal Herceg sa porozprával najprv s Martou Švolikovou z levickej pobočky Štátneho archívu v Nitre. Židia mali v tomto meste svoju školu už v 19. storočí, nová školská budova však bola postavená neskôr.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa pohybujeme v čerstvo rekonštruovanej bývalej židovskej škole, ktorú v Leviciach otvorili pre verejnosť. Načo budú priestory slúžiť a ako to tam vyzerá? To už zaujímalo Michala Hercega. Riaditeľka mestského kultúrneho strediska v Leviciach Mária Meszárošová najprv hovorí, čo sa našlo pri rekonštrukcii.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nórsko, Lichtenštajnsko a Island síce nepatria do Európskej únie, ale s krajinami EÚ úzko spolupracujú a tvoria s nimi takzvaný európsky hospodársky priestor (EHP). Z grantov EHP sa už zrekonštruovalo viacero slovenských pamiatok, najnovšie aj židovská škola v Leviciach, o ktorej hovoríme tento týždeň. Michalovi Hercegovi povedala viac najprv riaditeľka mestského kultúrneho strediska v Leviciach Mária Meszárošová.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od pondelka sa rozprávame o levickej židovskej škole. Tento funkcionalistický skvost postavili v roku 1934, teda v medzivojnovom období, keď boli Levice národnostne veľmi pestré. Michal Herceg vybral na dôkaz ukážku z rozhlasovej hry Stalo sa prvého septembra alebo inokedy.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme vám predstavili nové centrum tolerancie, ktoré vzniklo v zrekonštruovanej židovskej škole v Leviciach. Škola stojí hneď vedľa synagógy, ktorá je už niekoľko rokov kultúrnym centrom Levíc. Michal Herceg sa o tom rozpráva so Slávkou Prevendarčíkovou z mestského kultúrneho strediska.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame