Funkcionalistický Trenčín

Funkcionalistický Trenčín

Trenčín je známy ako mesto, nad ktorým sa týči hrad s bohatou minulosťou. Tento raz sa ale vyberieme spoznávať jeho podhradie a všimneme si najmä jednoduché, vzdušné a nadčasové budovy. Jeden z architektonických štýlov, ktorý zanechal svoju pečať, je totiž funkcionalizmus. Spája sa s medzivojnovým obdobím a v meste na Považí sa nám ponúka hneď niekoľko jeho nádherných ukážok. Barboru Jurenovú sprevádzal funkcionalistickým Trenčínom architekt Július Bruna.

Funkcionalistický Trenčín 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po skončení prvej svetovej vojny sa menila mapa Európy. Nový svet si vyžiadal aj nové myslenie a prístupy v architektúre. Do popredia sa dostáva funkcionalizmus, v ktorom je na prvom mieste práve funkcia. V Trenčíne ho objavíme hneď na niekoľkých miestach priamo v centre mesta, no rovnako zaujímavá je aj najstaršia časť sídliska Sihoť.

Funkcionalistický Trenčín 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prechádzky funkcionalistickým Trenčínom sú plné pozoruhodnej architektúry, za ktorou stojí viacero tvorcov. Medzi nimi jasne vyčnieva Ferdinand Silberstein – Silvan, autor starej Sihote, mestskej sporiteľne aj obchodnej akadémie. Pochádzal zo Serede, o časť svojej rodiny prišiel počas holokaustu, pričom jeho životná púť sa v novembri 1983 skončila v Austrálii.

Autorka: Barbora Jurenová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame