Príbehy starej Bratislavy, ktoré rozprávajú staré dlažby

Príbehy starej Bratislavy, ktoré rozprávajú staré dlažby

Myslíte si, že Bratislava je už celkom objavená? Všetko závisí od uhla pohľadu a niekedy k jeho zmene pomôže náhoda. Historička Julia Itin, ktorá sa narodila v ukrajinskej Odese, no väčšinu života strávila v Nemecku a dnes žije v Bratislave. Keď sa skoro ráno na materskej dovolenke prechádzala s kočíkom po uličkách starého mesta, pri práci smetiarov, ktorí otvárali aj dvere historických domov, ju zaujala pestrá mozaika dlažieb v ich vestibuloch.

Nápad bol na svete, prišla trojročná plodná spolupráca s fotografom z profilu beautifulbratislava Štefanom Cipárom a na sklonku minulého roka len sedem dní stačilo na to, aby po knihe Mozaika Bratislavy: Skryté dlažby a obklady siahlo viac ako 3 tisíc ľudí. Momentálne prebieha jej dotlač a Tatiana Šušková si k mikrofónu pozvala jej autorov Juliu ITIN a Štefana Cipára. Zaujímalo ju koľko domov a ulíc za tri roky prešli.

Staré dlažby 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dlažby v starých domoch dokážu rozprávať príbehy svojich majiteľov. Sú totiž známkou ich sociálneho postavenia či majetkových pomerov. Kniha Mozaika Bratislavy: Skryté dlažby a obklady, ktorá je doslova malým umeleckým dielom, ponúka na 455 stranách nielen fotografie dlažieb, ale aj príbehy ľudí, ktorí po nich pred sto rokmi kráčali. Pri jej trojročnej príprave sa fotograf Štefan Cipár s nimi zoznámil na návštevách priamo u súčasných obyvateľov, historička Julia Itin zasa pátrala po osudoch bratislavských rodín v archívoch.
Tatianu Šuškovú zaujímalo, v ktorej štvrti hlavného mesta nájdeme v domoch najviac historických obkladov a dlažieb.

Staré dlažby 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A my sa ich po prechádzkach uličkami Bratislavy budeme spolu s Vami usilovať objavovať ďalej. Už o týždeň sa napríklad na prechádzke historickým centrom pozrieme, aké zvieracie motívy nájdeme na fasádach bratislavských budov.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame