Farebné uličky Biela a Zelená v Bratislave

Farebné uličky Biela a Zelená v Bratislave

Medzi človekom a farbami existuje priam dynamický vzťah, ktorý sa často mení. Tie zmeny súvisia s náladami človeka, ale i s ročným obdobím. Odborníci skúmajú pôsobenie farieb na dušu človeka napríklad v oblasti umenia, dizajnu, terapie, ale aj marketingu. Výber farieb však ovplyvňujú aj kultúrne zvyky. Napríklad u nás je biela farbou nevinnosti a čistoty, vo východných kultúrach je symbolom smútku. Zelená farba údajne zase podporuje kreativitu a myslenie. Možno preto sú obrusy na stoloch maturitných komisií takmer výlučne zelené. Dnes sa však s vlastivedným sprievodcom Petrom Malaschitzom a s Jankou Bleyovou prechádzať farebnými uličkami starej Bratislavy.

Farebné uličky Biela a Zelená v Bratislave I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V historickom jadre Bratislavy, azda niet domu, ktorý by nebol opradený zaujímavou históriou, legendami a príbehmi ľudí, ktorí tam žili dávno pred nami. Vlastivedný sprievodca Peter Malaschitz má v svojom vedomostnom portfóliu, nepreberné množstvo takých dávno minulých príbehov. Na prechádzke farebnými ulicami Bielou a Zelenou však Janke Bleyovej mohol vyrozprávať iba fragmenty z nich.

Farebné uličky Biela a Zelená v Bratislave II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ten dom dodnes stojí. Spoznáte ho podľa výkladu obchodu so sklom a porcelánom. A ak sa náhodou vyberiete na prechádzku starými uličkami Bratislavy, skúste si spomenúť na príbeh lásky krásnej Mery Večerovej a princa Rudolfa, tak ako ho dnes Janke Bleyovej  vyrozprával vlastivedný sprievodca Peter Malaschitz.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame