Po stopách Wolfganga Kempelena

Po stopách Wolfganga Kempelena

Vychádzky s turistickými sprievodcami v hlavnom meste, už dávno nie sú len chodením po meste a vypočítavaním historických faktov. Zaujmú návštevníkov najmä pútavými témami rozprávajúcimi príbehy nášho mesta.

V sérii ponuky vychádzok Bratislavského kultúrneho a informačného strediska nájdeme aj vychádzku s názvom Vedci  Prešporka, ktorú pripravila turistická sprievodkyňa Ľuba Solanová. Odpovedá v nej na otázky, ktorí vedci sa v ňom narodili, ktorí v ňom pôsobili a ktorí starý Prešporok navštívili.

Tatiane Šuškovej sa však do prechádzky uličkami Bratislavy dnes zmestil nakoniec len jeden, pretože je o čom rozprávať. A tak sa s Ľubou Solanovou vybrali po stopách Wolfganga Kempelena.

Po stopách Kempelena I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Renesančná osobnosť, vedec a vynálezca z obdobia osvietenstva s celosvetovým presahom, ktorý sa snažil svojimi vynálezmi robiť svet lepším miestom. Napriek tomu, že ide o slávneho rodáka nášho mesta, Bratislavčania sa k nemu málo hlásia a Wolfgang Kempelen sa nikdy nestal pre Bratislavu rovnakým symbolom Bratislavy ako napríklad Franz Kafka v Prahe.

Tatiana Šušková sa na prechádzke uličkami Bratislavy po stopách Kempelena s turistickou sprievodkyňou Ľubou Solanovou, autorkou vychádzky Vedci Prešporoka, dozvedela, že mu patria ako vedcovi a vynálezcovi viaceré svetové prvenstvá.
Ako vyzeral vodovod, ktorý doviedol vodu na hrad?

Po stopách Kempelena II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kempelenovo meno sa usiluje zviditeľňovať občianske združenie Kempelenopolis.   Spolok milovníkov umenia, histórie, vedy a iluzionizmu zvyšuje povedomie o živote a diele bratislavského polyhistora Wolfganga von Kempelena, jeho súčasníkov, dobový aj vedecký kontext a propaguje kultúrne dedičstvo Bratislavy.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame