Klobúčnícka ulica v Bratislave

Klobúčnícka ulica v Bratislave

Nedávno sme sa s Jankou  Bleyovou a s jej spoločníkom, vlastivedným sprievodcom, Petrom Malaschitzom, túlali farebnými uličkami starej Bratislavy. Vďaka rozprávaniu muža, ktorý obrazne povedané, dôverne pozná príbehy starých domov, záhrad a pavlačí starého mesta, sme aspoň na chvíľu nahliadli do dávnej minulosti Bielej a Zelenej ulice. Dnes si, bez ohľadu na farby, zvolili ulice, ktoré mali v minulosti  niečo spoločné s remeslami. Najskôr sa preto vybrali na Klobučnícku. Peter Malaschitz však okamžite zareagoval.

Klobúčnícka ulica v Bratislave I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Klobučnícka ulica v historickom centre „starej Bratislavy“ turistov neláka „iba pozostatkami mestských hradieb“, alebo ojedinelého múzea hudobného skladateľa a klaviristu Johanna Nepomuka Hummela. Vlastivedný sprievodca Peter Malaschitz zaviedol Janku Bleyovú aj pred zaujímavú stavbu. Už na prvý pohľad bolo zrejmé, že budova má starší dátum „narodenia“ . Postavili ju v roku 1906 a aj jej históriu má Peter Malaschitz takpovediac v malíčku.

Klobúčnícka ulica v Bratislave II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Samozrejme, neodmysliteľnou súčasťou koloritu historickej časti Bratislavy,  je aj  Zámočnícka ulica. S prívlastkom, ulica galérií a krčmičiek. Tou vás však Janka Bleyová s vlastivedným sprievodcom Petrom Malaschitzom, prevedú nabudúce.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame