Ulica Kálmana Kittenbergera v Leviciach

Ulica Kálmana Kittenbergera v Leviciach

V starých listinách sa Levice spomínajú ako „Villa Leua“. Rozlišovali sa staré a nové Levice, neskôr pribudli Veľké Levice, ktoré sa začali vyvíjať ako podhradie pod Levickým hradom ,kedysi koncom 13.storčia. Prvá zmienka o existencii pýchy mesta, Levického hradu, pochádza z roku 1318, keď bol pri moci Matúš Čák. Po jeho smrti prešiel hrad v roku 1321 do kráľovských rúk a stal sa sídelným hradom Tekovskej stolice: Ako mestečko sa spomínajú Levice po prvý raz v listine z roku 1428. Na históriu mesta však môžeme spomínať nielen v archívoch, ale aj pri prechádzke súčasnými ulicami starého mesta. Nie je ich veľa, ale tie, s veľkou výpovednou hodnotou, treba navštíviť. Presvedčila sa o tom aj Hana Michalčíková.

Ulica Kálmana Kittenbergera v Leviciach I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pokračujeme v putovaní historickými uličkami Levíc. Len pred chvíľou sme sa prechádzali po ulici Kálmana Kittenbergera a o niekoľko ulíc ďalej sme sa už mohli pohrávať s názvom bašta. Vieme, že to môže byť spoľahlivá opora, záštita, ale aj veža, sídlo, či dokonca gurmánska dobrota. Najčastejšie sa však bašta spomína v súvislosti s typom obranného prvku hradieb. A tak ju treba vnímať aj na prechádzke ďalšou historickou ulicou v centre Levíc. Neodolala jej ani Hana Michalčíková.

Ulica Kálmana Kittenbergera v Leviciach II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prechádzky ulicami mesta nám vždy môžu pomôcť zlepšovať si kondíciu, veď každý krok, ktorý na čerstvom vzduchu urobíme, je plusom pre naše zdravie. Ale ďalšou prednosťou prechádzok, a najmä tých v historických uliciach našich miest, je poznávanie histórie. Dnes sme minúty živej histórie Levíc, absolvovali s historikom a sprievodcom Tekovského múzea Petrom Plevom.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame