Ako pomáha aromaterapia?

Ako pomáha aromaterapia?

Používanie éterických olejov alebo silíc je známe najmenej od roku 4500 pred n. l., keď z nich pripravovali Egypťania parfumy a lieky. Ich kňazi používali éterické oleje aj pri balzamovaní a stopy týchto olejov možno nájsť ešte dnes na múmiách starých tritisíc rokov. Náš seriál dobrých rád bude tento týždeň o aromaterapii – teda niečom ako liečbe vôňou. Presnejšie by sme mali povedať, že vôňa veľmi veľa nevylieči, ale pomáha zmierniť príznaky choroby a pôsobí preventívne. Marcel Hanáček sa zhovára s aromaterapeutkou Ivetou Zaťkovou.  

Ako pomáha aromaterapia? 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bol taký rýchlokurz základov aromaterapie. Treba pripomenúť, že rastlinné silice vdychovaním alebo pri masáži vstupujú do tela a teda do krvného obehu a môžu mať rovnaký účinok, ako keby sme vypili odvar. Treba si preto preštudovať niečo o bylinkách, aby sme vedeli, čo ktorá s nami urobí. V prípade zdravotných problémov alebo tehotenstva sa poraďte nielen s aromaterapeutom, ale najmä s niekým, kto má pred menom MUDr., teda s lekárom!

Tento týždeň máme voňavú tému – hovoríme o aromatertapii. Aj keď toto slovíčko obsahuje „terapiu“, nenahradí liečbu.. Vône v byte alebo v kancelárii používame často. Najčastejšie vo forme olejov, ktoré si nakvapkáme do aromalampy. Vedeli ste, že niektoré oleje sa dajú užívať aj vnútorne? A tu už sme pri tom, že treba vedieť, ako si ten správny olej vybrať. S aromaterapeutkou Ivetou Zaťkovou sa zhovára Marcel Hanáček.

Ako pomáha aromaterapia? 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

...a navyše to môže byť nebezpečné, keď si nakvapkáme niečo, čo kúpime z neznámeho zdroja za euro na tržnici. Esenciálne oleje, ktoré sa môžu užívať vnútorne musíme kupovať len u spoľahlivých predajcov a musia mať certifikáty, o ktorých sme hovorili. Ani v aromalampách to netreba preháňať – vône treba striedať a nepreháňajte s množstvom. Keď ste v priestore nejaký čas, vy tú vôňu už necítite, ale verte, že tam je – je to podobne ako keď používame parfumy. A pozor na niektoré vône, ktoré vám nemusia práve pomôcť. Napríklad často spomínanú levanduľu by ste nemali používať vôbec ak máte nízky tlak. O každej vôni si treba prečítať a používať s rozumom. 

Vstupujeme do obdobia dlhých večerov a pochmúrnych jesenných nálad, keď si aj doma radi zapálime sviečku, mnohí aj s nejakou vôňou. Vône pôsobia na našu psychiku viac ako si možno pripúšťame. Poznáte ten pocit, keď šúpete mandarínku, spomeniete si na Mikuláša. Keď cítite jablko, škoricu a klinčeky, evokuje vám to Vianoce. Tento týždeň si radíme, ako si prevoňať byt a ako ovplyvniť svoju náladu. Už vieme, že esenciálne oleje môžeme vdychovať, môžeme ich natierať na telo a niektoré dokonca užívať vnútorne. Viac povie aromaterapeutka Iveta Zaťková, s ktorou sa zhováral Marcel Hanáček. 

Ako pomáha aromaterapia? 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aromaterapia nie je len spríjemnením chvíle, ale má aj terapeutické účinky. A tie nemusia byť len pozitívne. Napríklad deti a epileptici by nemali inhalovať fenikel a rozmarín, pri nízkom tlaku je nevhodná levanduľa, niektoré silice pôsobia vo vyšších koncentráciách omamne, ako napríklad eukalyptus. Pri aplikácii na pokožku treba byť opatrný v prípade škorice, tymiánu, či materinej dúšky a v tehotenstve zabudnite na bazalku, céder, majorán, petržlen či rozmarín. Ten zoznam kontraindikácií je samozrejme dlhší – vždy sa treba poradiť s aromaterapeutom a v prípade zdravotných problémov s lekárom. A ešte jedna zásada – robte len to, čo vám je vyslovene príjemné a všetko s mierou. 

Teraz si povieme, akými spôsobmi si môžeme prevoňať byt či iný priestor. Hneď v úvode treba poznamenať, že asi najdôležitejšie je vedieť, čo vlastne dýchame. Čím čistejšia a prírodnejšia je esencia, ktorú si kúpime, tým menej chémie sa do nášho okolia dostane. Tak, ako pri ostatných výrobkoch, aj tu je najdôležitejšie informovať sa o zložení výrobku. Iveta Zaťková, s ktorou nahrával Marcel Hanáček používa zásadne stopercentne prírodné, takzvané TERAPEUTICKÉ oleje. 

Ako pomáha aromaterapia? 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A ešte niekoľko rád navyše. Nespomenuli sme vonné sviečky. Tam treba vedieť, že je to často len chémia a aj keď je v nej príroda, všetko to horí otvoreným plameňom a vedľajšie produkty horenia nám veľmi neprospievajú. Päť vonných sviečok v uzavretej kúpeľni je už veľa, napriek tomu, že to vyzerá romanticky. Aj pri takej hlúposti ako je sviečka si treba pozrieť zloženie, lebo to dýchate! Pozrite si, či knôt neobsahuje kovové vlákno – také nekupujte. Sviečky by doma nemali horieť viac ako 4 hodiny a po ich vyhasení vyvetrajte. Sviečky doma nehaste sfúknutím. Ten dym je takmer ako z cigarety, radšej knôt ponorte do vosku a opäť narovnajte. Ideálne riešenie pre romantikov sú poctivé sviečky z včelieho vosku od malého výrobcu, kde viete presne, čo kupujete. 

Tento týždeň sme hovorili o aromaterapii a dnes si povieme ešte niečo o jej účinkoch i rizikách. S aromaterapeutkou Ivetou Zaťkovou sa zhovára Marcel Hanáček.

Ako pomáha aromaterapia? 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Opäť teda platí – poriadne sa informujte, čo kupujete. Ľudovo povedané: Ak predávajú niekde 20ml ružového oleja za 3 eurá, tak je to čistá syntetika. Na 20ml ružového oleja potrebujete 100kg ružových lupeňov. Nazbierate si 100kg lupeňov ruže za 3 eurá? Éterické a najmä tie terapeutické oleje kupujte v kamenných obchodoch, kde máte možnosť sa vrátiť, a nie na trhu. Pozerajte si referencie, zisťujte si všetko o firme. Ak niekde píšu, že ten a ten produkt obsahuje 90 % éterických olejov, neuspokojte sa. Zapamätajte si, že éterický olej má byť 100-PERCENTNÝ! 101 je nemožné a 99 je MÁLO!

Na budúci týždeň zmeníme tému dobrých rád, hovoriť budeme o financiách a finančnej gramotnosti. 


Autor: Marcel Hanáček; Ilustr. foto: Pixbaay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame