Dunajské vlny

Dunajské vlny

Nepochybne Dunaj ľudí inšpiroval oddávna. Keď Samo Chalúpka tvoril slávne Mor ho, aj tam sa objavilo: „Duní Dunaj a vlna za vlnou sa valí.“ Lenže vtedy ešte nikto netušil, že raz budú mať dunajské vlny aj sladkú chuť a budeme si na nich pochutnávať. Do dnešného Kulinária špeciál sme vybrali zákusok, ktorý má svoje miesto v kuchyni Anny Pálinkášovej z Rybníka v okrese Levice .Takto ho popísala do mikrofónu Hany Michalčíkovej. 

Dunajské vlny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sladká bodka za obedom, ako hovorí nedeľnému zákusku Anna Pálinkášová z Rybníka, v okrese Levice má dnes názov Dunajské vlny. Ak sa rozhodnete podľa jej receptu si ho upiecť, tak budete potrebovať: dva a pol decilitra vody a 15 dg stuženého tuku alebo bravčovej masti- toto necháme zvariť a ešte do horúceho pridáme 15 dg hladkej múky. Necháme to trochu vychladnúť a postupne , za stáleho miešania pridávame 5-6 celých vajíčok a miešame. Keď to už máme dobre vymiešané, vychladnuté, hmotu rozdelíme na dve časti a natrieme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Upečieme na dvoch plechoch, cesto sa krásne tvaruje, vytvára vlny . Keď to už máme upečené, pripravíme si krém: Pol litra mlieka, 3 Zlaté klasy, vanilku a uvaríme si puding. Vymiešame ešte jeden margarín, 15 dg práškového cukru a keď za stáleho miešania necháme vychladnúť pudingový krém. Potom  tieto dve hmoty spojíme. Na jedno cesto si rozotrieme krém, druhým cestom ho prikryjeme a na vrchu nepravidelne polejeme čokoládou, alebo len posypeme cukrom.


Autor: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame