Príbehy čokolády

Príbehy čokolády

Začína sa Veľký týždeň a hoci hlavnými témami vo veľkonočnej kuchyni je šunka, mäso, vajíčka a chren, medzi sladkými chuťami koláčov nájdeme aj chuť a vôňu čokolády. Predpokladám, že čokoláda nebude chýbať vo väčšine domácností – či už vo forme veľkonočných vajíčok alebo ako poleva na koláčoch. Viete, ako sa vyrába čokoláda? My sme sa na to boli opýtať a pozrieť v továrni na výrobu čokolády. Zámerne sme si nevybrali z veľkých nadnárodných koncernov, ale zašli sme za ľuďmi, ktorí svoju čokoládu poznajú „od začiatku“. Táto firma je v Ivanke pri Nitre a za svoju čokoládu už získala množstvo svetových ocenení. Tam nás zavedie Marcel Hanáček. Na jeho otázky odpovedá majiteľ prevádzky Karol Stýblo. 

Príbehy čokolády - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Regále obchodov zaplavili čokoládové vajíčka a ani na sviatočných veľkonočných koláčoch nebude chýbať čokoláda. Tento týždeň sledujeme príbeh tejto sladkej pochúťky – ako sa z ovocia (lebo kakao je ovocie) stane tabuľka čokolády. Nahrávali sme vo výrobni čokolády v Ivanke pri Nitre, ktorá za svoju čokoládu získala veľa ocenení a uspeli dokonca aj v konkurencii takých čokoládových veľmocí, ako je Švajčiarsko či Belgicko. S majiteľom Karolom Stýblom sa rozpráva Marcel Hanáček.

Príbehy čokolády - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čokoládu síce nekonzumujeme ako hlavné jedlo, ale ak nie ste práve alergickí na kakao, určite rozoznáte minimálne rozdiel medzi chuťou mliečnej a horkej čokolády. V Ivanke pri Nitre traja kamaráti založili firmu na výrobu čokolády. Povedali si, že ju chcú robiť inak ako veľké nadnárodné korporácie a chcú poznať svoju čokoládu od farmy, kde pestujú kakaové bôby, až po výsledok, ktorý sa dá jesť alebo piť ako čokoláda. V tejto továrni na čokoládu nahrával Marcel Hanáček, ktorému niekoľko tajomstiev výroby prezradil čokolatiér Karol Stýblo.

Príbehy čokolády - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj keď vám to možno nenapadlo, výroba čokolády je naozaj veľmi úzko spätá s prírodou, lebo základom čokolády je kakao a to je ovocie. Napriek tomu, že sladkosti v nás vzbudzujú obavy z pridaných „éčiek“, farbív, aróm a stabilizátorov, čokoláda sa dá vyrábať aj zdravšie. A tu už môžeme hovoriť aj o samotnej prevádzke, či obalových materiálov, do ktorých balia výsledné produkty.

Tento týždeň sledujeme výrobu čokolády a dnes, keďže máme Zelený štvrtok, si urobíme takú „zelenú odbočku“. Čokoláda sa vyrába z ovocia, na jej začiatku je príroda a aj výroba čokolády môže byť ohľaduplná k životnému prostrediu. Čokolády, ktoré vyrábajú v Ivanke pri Nitre sú balené zásadne v papierových alebo sklenených obaloch a celá firma je vo vzťahu k prírode dôsledná. Aj o tom sa zhováral Marcel Hanáček s majiteľom, čokolatiérom Karolom Stýblom.

Príbehy čokolády - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tá cesta sa začala v roku 2008, keď dvaja Nitrania skúsili dovážať belgické pralinky. To nevyšlo. O rok neskôr sa dostali na plantáže v Južnej Amerike a tam sa im otvoril svet kvalitnej výberovej čokolády, akú dovtedy nepoznali. Takže ak to spočítate, svetovú cenu za najlepšiu čokoládu minulý rok získala firma, ktorá funguje len 10 rokov. A funguje u nás, na západnom Slovensku!

Na Veľký Piatok by sme nemali hovoriť o jedle, aby sme zbytočne nedráždili tých, ktorí dodržiavajú pôst. Tento týždeň hovoríme o výrobe čokolády a dnes sa pozrieme na ľudskú stránku tejto výroby. Firma, kde sme nahrávali, pozná svojich dodávateľov kakaa v Kolumbii, či Ekvádore. V Ivanke pri Nitre zamestnáva 30 zamestnancov. S majiteľom Karolom Stýblom sa rozpráva Marcel Hanáček.

Príbehy čokolády - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj takto teda môže vyzerať práca „pri páse“. A ešte niečo: viete, čo urobí takýto šéf, keď vidí, že je veľa objednávok a zamestnanci nestíhajú? Prezlečie sa do pracovného odevu, postaví sa k linke a robí s nimi. A vraj si pritom ešte aj píska. To bol seriál z továrne na čokoládu a na budúci týždeň sa prenesieme už do iného prostredia, konkrétne do hokejového. Miroslav Würfl nám postupne priblíži prípravu na svetový šampionát, ktorý sa nezadržateľne blíži.

Autor: Marcel Hanáček; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame