Na návšteve vo vedeckých dielňach FabLab

Na návšteve vo vedeckých dielňach FabLab

Žiadna spoločnosť by v minulosti nemohla napredovať, ak by sa jej nepodarilo zlikvidovať negramotnosť. Dnes zase človek nemá šancu držať krok s dobou bez internetovej gramotnosti, bez ovládania najmodernejších technologických vymožeností. Myšlienka priblížiť  ich ľuďom, vznikla pred rokmi na pôde Bostonskej univerzity. 3D tlačiarne, laserové operácie, robotika. Môžu digitálne postupy pochopiť aj tí, ktorí nepracujú v takomto priemysle?  Bol to teda najskôr experiment medzi študentmi. Učitelia im nedali  žiadne úlohy, ale sledovali, ako si poradia s digitálnou výrobou. A ako to dopadlo, o tom Janke Bleyovej  porozprával Jozef Vaško, vedúci tvorivej dielne Fablab v priestoroch bratislavského Vedeckého parku Univerzity Komenského...
  
Na návšteve vo vedeckých dielňach FabLab 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Počas tohto týždňa, objavujeme svet digitálnych technológií v bratislavskom FabLabe. Pohybujeme sa  teda v dielni, kde  má každý záujemca možnosť získať pre toto storočie tak dôležité zručnosti. Napríklad v technike 3D tlače,  v stavaní robotov, alebo hoci vo frézovaní špeciálnych plastov. Sprievodcom Janky Bleyovej bol  Richard Balogh z Oddelenia aplikovanej elektroniky a mikropočítačov Slovenskej technickej univerzity a vedúci FabLabu Jozef Vaško. Naša kolegyňa sa však na chvíľu od nich vzdialila,  ale dlho neostala sama.

Na návšteve vo vedeckých dielňach FabLab 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jednu  z viac ako  1 500 dielní  FABLABU vo svete,  otvorili na jeseň v roku  2014 aj v Bratislave. Ak ste  nemali možnosť, vypočuť si predchádzajúce časti nášho seriálu – len pripomeniem, že spomínaný Fab Lab je súčasťou  celosvetovej myšlienky, priblížiť všetkým záujemcom o digitálnu techniku - princípy jej fungovania. Janka Bleyová sa v priestoroch tvorivej dielne pohybovala v spoločnosti  Richarda  Balogha z Oddelenia aplikovanej elektroniky a mikropočítačov Slovenskej technickej univerzity. Najskôr však oslovila vedúceho  FabLabu Jozefa Vaška.

Na návšteve vo vedeckých dielňach FabLab 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno ste doteraz vôbec netušili, že v priestoroch vedeckého parku Univerzity Komenského existuje  unikátna dielňa s názvom FabLab. Slúži všetkým, ktorí pracujú, alebo sa dokonca iba chcú naučiť pracovať s najmodernejšími digitálnymi technológiami. Povieme to na príklade – máte predstavu, že by ste potrebovali nejakú súčiastku, ktorú nedostanete kúpiť. Stačí, ak si ju vytvoríte v nejakom počítačovom programe a potom jej dáte fyzickú podobu v 3D tlačiarni. No a  práve to ako to funguje, ukazoval vedúci spomínaného FabLabu Jozef Vaško.

Na návšteve vo vedeckých dielňach FabLab 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Objavovanie sveta digitálnych technológií v bratislavskom Fablabe, ako ste počuli v predchádzajúcich častiach nášho seriálu, je veľkým lákadlom najmä pre študentov. Prilákať však na štúdium informatiky aj školákov, malo  za cieľ  dvojtýždňové letné sústredenie detí v Krahuliach. Spomínané tábory sú bezplatné. Sú totiž financované z národného projektu IT Akadémia. 20 dievčat a 20 chlapcov  z celého Slovenska sa nedávno vrátilo zo spomínaného tábora, no a niektorým z nich Janka Bleyová zatelefonovala.

Na návšteve vo vedeckých dielňach FabLab 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A tá radosť, to je bodka za tohto-týždňovým seriálom z tvorivej dielne bratislavského Fablabu, v ktorom nám Janka Bleyová ukázala, že zábavnou formou  sa deti môžu naučiť porozumieť aj super – moderným digitálnym technológiám. Budúci týždeň budeme spoznávať príbehy zo slovenských trhovísk.  


Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame