Secesné Piešťany

Secesné Piešťany

Tento týždeň sa v seriáli pozrieme s Ivetou Pospíšilovou do Piešťan a budeme si tam všímať stopy secesie. Tento architektonický sloh z prelomu 19. a 20. storočia, ktorý sa vyznačuje výraznou ozdobnosťou, podstatne ovplyvnil charakter centra mesta i časti kúpeľného ostrova. Spolu s prísnym a jednoduchým funkcionalizmom, ktorý ho nasledoval koncom 20tych rokov, vytvárali stavebný vývoj mesta od konca 19. storočia a vzhľad  aj dnešného centra Piešťan. O pamiatkach secesie v meste porozprával riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera Vladimír Krupa.   

Secesné Piešťany 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň v našom rannom seriáli hľadáme stopy secesie v Piešťanoch. Tento architektonický sloh z prelomu 19. a 20. storočia, ktorý sa vyznačuje výraznou ozdobnosťou, podstatne ovplyvnil charakter centra mesta i časti kúpeľného ostrova.  Niektoré menšie objekty však už v meste nenájdeme.  Ivete Pospíšilovej o nich porozprával riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera Vladimír Krupa. 

Secesné Piešťany 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najkrajšie stavby secesie v Piešťanoch nájdeme určite na Kúpeľnom ostrove. Po pravej strane pri vstupe z Kolonádového mosta vidíme budovy staré už 107 rokov. Hotelom Thermia Palace a kúpeľným domom Irma sprevádzal Ivetu Pospíšilovú balneohistorik Martin Kostelník.

Secesné Piešťany 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V jedálni Thermia Palace môžeme obdivovať aj obraz od vrcholného predstaviteľa secesie Alfonsa Muchu. Dielo malo dramatický osud. V októbri 2000 ho odcudzili, no po šiestich rokoch ho kriminalisti vypátrali a vrátili na pôvodné miesto. Atmosféru interiéru komplexu dotvárajú aj rôzne secesné doplnky. Exteriéru dominuje prekrásna záhradná architektúra s fontánou v centre  vstupnej zóny.

Legendárny hotel Thermia Palace, ktorého históriu a architektúru sme predstavili v rannom seriáli včera, patril v čase svojho otvorenia  a prvých troch dekád existencie medzi najlepšie hotely v strednej Európe. Ivetu Pospíšilovú však zaujímal aj exteriér tohto architektonického skvostu.

Secesné Piešťany 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Záhradníci pravidelne obmieňajú aj výsadbu kvetinového záhonu na nádvorí pred hotelom. Sú to najmä trvalky, odolné voči suchu a dlhým slnečným obdobiam, typickým pre Piešťany. Spolu so sochárskou výzdobou vytvárajú skutočnú atmosféru secesie.

Kúpeľný hotel Thermia Palace a s ním spojené kúpele Irma predstavujú vrchol secesie nielen v Piešťanoch, ale aj na Slovensku. Výstavba trvala 20 mesiacov a celková rekonštrukcia od decembra 2005 o štyri mesiace dlhšie. Cieľom bolo prinavrátiť hotelu pôvodný vzhľad a čiastočne aj niekdajšiu atmosféru. Proces citlivej rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky pod dohľadom pamiatkarov priblížila Ivete Pospíšilovej manažérka hotelovej recepcie Soňa Gregušová.

Secesné Piešťany Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hoci secesia sa spája najmä s Parížom, bohato ju využili aj Piešťany. Isto stojí za nahliadnutie. A keďže leto stále trvá, budúci týždeň budeme spoznávať rôzne podoby horúcich mesiacov.

Galéria

IMG_20190705_135151.jpg IMG_20190705_103528.jpg IMG_20190708_073135_BURST001_COVER.jpg IMG_20190706_110042.jpg
Autorka a foto: Iveta Pospíšilová;

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame