Prokrastinácia - robia mladí ľudia načas alebo si povinnosti odkladajú?

Prokrastinácia - robia mladí ľudia načas alebo si povinnosti odkladajú?

Robia mladí ľudia povinnosti na čas alebo na poslednú chvíľu? Niektorí odkladajú svoje povinnosti na neskôr skoro neustále, iní zriedkavo. Alebo sa takáto forma správania vyskytuje len v špecifických situáciách a za určitých okolností. Dajana Hanesová zisťovala ako a kedy si svoje povinnosti plnia mladí ľudia.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo môžeš urobiť zajtra odlož na pozajtra a budeš mať dva dni voľno. Mnohí z nás túto vetu už určite počuli a priznajte sa, kto sa podľa nej aj riadil. Prečo mladí ľudia prokrastinujú? A kedy najviac? Na túto tému sme sa najprv pozreli z pohľadu odborníkov. Dajana Hanesová sa ako prvej pýtala psychologičky Gabriely Korčekovej.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z analýz vyplýva, že 80 až 95 percent vysokoškolákov počas svojho štúdia niekedy prokrastinovalo a že každý jeden z nás má tendenciu prokrastinovať. Môžeme si ale so slovom prokrastinácia spojiť slovo lenivosť? Dajana Hanesová sa ako prvej pýtala psychologičky Gabriely Korčekovej.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo prokrastinácii predchádza? Z výskumov vyplýva, že prokrastinácia plynie z negatívnych emócií. Doterajšie názory mali za to, že plynie z neschopnosti zorganizovať si čas, či z nedostatočnej motivácie. A čo známe osobnosti? Aj oni prokrastinujú? Dajana Hanesová sa pýtala herečky Veroniky Strapkovej.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako sa dá bojovať s prokrastináciou? Podľa odborníkov je kľúčom k úspechu sebakontrola a práca s pozornosťou. Aktivitu je vhodné rozdeliť si na jednotlivé kroky a začať od najjednoduchších. Dajana Hanesová ako prvú vyspovedala manažérku komunikácie a vzťahov s verejnosťou známeho pracovného portálu Katarínu Tešlu.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj takto sa dá predísť prokrastinácii. Pevne veríme, že niektorú z týchto rád vyskúšate a že si počas zaslúženej pauzy vypočuje celý seriál Na vlastné nohy o prokrastinácii aj v Podcastoch RTVS.

Autor: Dajana Hanesová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame