Ako technológie vplývajú na mladých ľudí

Ako technológie vplývajú na mladých ľudí

Technika sa stala neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Každodenne sa stretávame s elektrickými spotrebičmi, s počítačom, či mobilom. Niektoré nám uľahčujú prácu, ale na druhú stranu nám ju niektoré môžu aj skomplikovať. Potrebujeme vôbec k životu technológie? Aké najčastejšie technológie využívajú mladí ľudia a načo zisťovala Dajana Hanesová.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aké sú pozitíva a negatíva zavádzania nových technológií do procesu vzdelávania? Súčasná digitálna doba a technologický rozvoj radikálne zasahujú do výchovy, vzdelávania a vývoja už v detskom veku. V tejto časti seriálu Na vlastné nohy sa Dajana Hanesová pozrie na to, ako nám technológie pomáhajú niečo nové sa naučiť, ale napríklad aj ako nám pomáhajú v ďalších oblastiach, či profesiách. Ako prvá odpovedala psychologička Dominika Jarošová.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Poznáte to, keď sedí skupina ľudí niekde v reštaurácii alebo na káve a každý jeden pri stole ,,ťuká” do mobilu? A ešte väčší paradox je, keď si takíto ľudia medzi sebou aj píšu, a pritom sedia rovno vedľa seba. Áno, aj takýto je svet technológií. Často si danú chvíľu nevychutnávame naplno, ale radšej ju rýchlo odfotíme, alebo natočíme. Ale nie je to tak len s mobilmi. Poďme sa pozrieť na to, ako negatívne vplývajú technológie na sociálne správanie mladých ľudí. Dajane Hanesovej ako prvá na otázky odpovedala psychologička Gabriela Korčeková, ktorá zhrnula negatívny vplyv technológií do piatich tzv. digi hrozieb.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zmeny nálady, abstinenčné príznaky, konflikty s okolím. Aj toto sú príznaky závislosti, ktoré nemusia byť len na nejakom nápoji, alebo omamnej látke, ale aj na technológiách. Podľa odborníkov sa najčastejšie so závislosťou na technológiách stretávame najmä pri mobiloch alebo počítačových hrách. Ako sa takáto závislosť prejaví, kedy je na čase povedať STOP a ako sa k takému problému postaviť? Dajana Hanesová ako prvú oslovila psychologičku Dominiku Jarošovú.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo prinesie budúcnosť? Ako sa nám bude žiť popri rýchlom vývoji nových technológií? Komerčné lety do vesmíru, liečba rakoviny pomocou nanotechnológií, doručenie poštových balíkov pomocou dronov. Aj toto sú technológie budúcnosti, ktoré sa pravdepodobne čoskoro stanú súčasťou našich životov. Po akých technológiách túžia mladí ľudia? Zisťovala Dajana Hanesová.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý seriál Na vlastné nohy o vplyve technológií na mladých ľudí si môžete vypočuť aj v Podcastoch RTVS.

Autor: Dajana Hanesová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame