Po stopách M. R. Štefánika: Štefánikov obraz v literatúre

Po stopách M. R. Štefánika: Štefánikov obraz v literatúre

4. mája uplynulo 100 rokov od tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika, 21. júla si zasa pripomenieme 140. výročie jeho narodenia sa v Košariskách pri Brezovej pod Bradlom.

V roku 2019 – v roku Milana Rastislava Štefánika mapujeme po celý rok jeho dielo a odkaz aj v Rádiu Regina a rozhodli sme sa im venovať aj náš letný seriál, ktorý si môžete vypočuť každú sobotu po deviatej hodine. Minulý týždeň sme vás pozvali do Slovenského národného archívu, dnes bude Tatiana Šušková listovať vo vedeckej aj beletristickej literatúre, aby s historikom Milanom Kšiňanom zistila ako sa menil obraz Milana Rastislava Štefánika v literatúre.

S odstupom 100 rokov sa totiž stále potvrdzujú slová talianskeho generála Armanda Diaza „Čím viac čas ubieha, tým ostrejšie sa javí v plnom svetle postava Milana Rastislava Štefánika.“

Po stopách M. R. Štefánika: Štefánikov obraz v literatúre 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„...neustále vrel, neustále kypel plánmi, podnetmi, neustále pracovala jeho obraznosť.
Vynaliezavosť, bádavosť, opravdivosť, nekompromisnosť mravná i tvorivá boli asi jeho darmi osobnými; ale oheň a vášeň, s ktorou uskutočňoval myslenie vo veľkých rozmeroch, a pritom kúzlo osobnosti, krásny spoločenský takt a vkus, jeho rytierskosť a veľkodušnosť – v tých, okrem vlastnosti osobnej, je i čosi slovensky typického a vlastného čistému, rýdzemu géniu jeho kmeňa...“, napísal  o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi literárny kritik, novinár a spisovateľ František Xavier Šalda.

Kto by mohol byť svojím bohatým životom inšpirujúcejšou postavou pre románopiscov ako Milan Rastislav Štefánik? O obraze Milana Rastislava Štefánika v beletristickej literatúre sa Tatiana Šušková zhovára s historikom Michalom Kšiňanom. 

Po stopách M. R. Štefánika: Štefánikov obraz v literatúre 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O obraze Milana Rastislava Štefánika vo vedeckej aj beletristickej literatúre sa dnes Tatiana Šušková zhovárala s historikom Michalom Kšiňanom. A už o týždeň vám v našom seriáli Po stopách Milana Rastislava Štefánika ponúkneme Slovenský štefánikovský miestopis. 
 

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame