Bezpečnejšie letectvo

Bezpečnejšie letectvo

Letiská čelia každodennej výzve. Veď je v hre bezpečnosť cestujúcich. Aj preto snahy vedcov z Ústavu informatiky SAV smerujú k ich ochrane. V rámci programov prispievajú k zmierňovaniu hrozieb na letiskách  a zaručujú ochranu kritických systémov, citlivých údajov a cestujúcich. Pri zdieľaní informácií o aktuálnom stave situácie, odborníci v oblasti bezpečnosti a manažéri letísk môžu účinnejšie spolupracovať na riešení kríz. A využívajú na to dva najnovšie európske projekty. S Dr. Milanom Ruskom z Ústavu informatiky SAV sa porozprávala Hana Michalčíková.

Bezpečnejšie letectvo 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako sme počuli, hoci je to trestuhodné, narušitelia leteckej dopravy, najmä prostredníctvom vysielačiek, stále fungujú. Svojou činnosťou vážne ohrozujú bezpečnosť leteckej dopravy. Aj preto sa im snažia vedci letcom a zamestnancom leteckej dopravy pomáhať rôznymi spôsobmi.

Je množstvo faktorov, ktoré pôsobia na leteckú dopravu, najdôležitejšia je však bezpečnosť. Práve tú sa snažia posilniť cez nové európske programy aj vedci z Ústavu informatiky SAV. Dva z nich sme vám pred chvíľou predstavili, súčasťou jedného z nich je aj práca s identifikáciou hlasu. Aj na ňu sa Hana Michalčíková opýtala Dr. Milana Ruska z Ústavu informatiky SAV.  

Bezpečnejšie letectvo 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dôležité celoeurópske programy, ktoré vplývajú na bezpečnosť infraštruktúry leteckej dopravy v Európe nám dnes vo vedeckých minútach predstavil Dr. Milan Rusko z Ústavu informatiky SAV.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame