V korunách stromov: Platany v Seredi

V korunách stromov: Platany v Seredi

Anketa Strom roka popularizuje nielen vzácne, ale najmä krásne stromy, často s príbehom. Mnohé z nich predstavujeme aj v našom letnom seriáli V korunách stromov.  Pokiaľ nezasiahne človek, alebo prírodný živel, stromy nás mnohonásobne prežívajú. My sa teraz v našej rubrike Strom roka vyberieme do Serede. V tamojšom parku kaštieľa nájdete dva platany, ktoré majú priam majestátny vzhľad. Martin Jurčo sa nielen o nich porozprával s arboristkou Danielou Vaškovou Kasákovou, vedúcou referátu životného prostredia mesta Sereď.  

V korunách stromov: Platany v Seredi - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Krásne platany, o ktorých hovoríme možno vidieť v parku kaštieľa v samom centre Serede. Len škoda, že kaštieľ stále nedostal nový vzhľad, aj keď tamojší bastion sa podarilo sprístupniť.

Viete o tom, že v Hlohovci je najväčší platanový háj v strednej Európe? Podobne krásne sú platany aj v parku kaštieľa vo Voderadoch či v parku kaštieľa v Seredi, kde sme práve dnes. A to práve preto, že jeden z nich bol úspešný v ankete Strom roka. Martin Jurčo sa nielen o nich porozprával s arboristkou Danielou Vaškovou Kasákovou, vedúcou referátu životného prostredia mesta Sereď.

V korunách stromov: Platany v Seredi - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Platany v parku kaštieľa v Seredi teda zatiaľ nebudú označené tabuľkami. No sú to také výrazné stromy, že ich nájdete hneď – a to zo zadnej strany kaštieľa pri vchode do bastiónu, kde bývajú aj rôzne kultúrne podujatia. 

Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame