Marec, mesiac knihy

Marec, mesiac knihy

Marec, mesiac knihy! Platí to už od roku 1955, keď to prvý krát vyhlásili na počesť Mateja Hrebendu Hačavského, šíriteľa slovenskej a českej knihy, s cieľom – podporiť čítanie a  záujem o knihy. O tom nám tento týždeň prináša rozhovory aj Ľudovít Jakubove. Začína s majstrom pera, už 80 ročným, Tomášom Janovicom.  

Tomáš Janovic Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mesiacom knihy je marec už od roku 1955. Ideou tohto vyhlásenia bolo podporiť čítanie a  záujem o knihy. Nie všetko sa v tých rokoch podarilo tak, ako práve táto aktivita, a tak sa aj my venujeme v tomto období knihám omnoho viac, ako inokedy. Včera sa Ľudovít Jakubove rozprával s Tomášom Janovicom, dnes to bude jeho kolega Daniel Hevier. 

Daniel Hevier Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Niekto by mohol namietať, že pes je najlepším priateľom človeka, priaznivci čítania však vedia, že je to kniha. Obzvlášť teraz v marci. Knihy sú jedným z najväčších vynálezov človeka a dnes sú už dostupné všade a všetkým. Čo myslíte, majú teda ešte význam knižnice?  Ľudovít Jakubove si zašiel do dvoch z najväčších na Slovensku. 

Silvia Stasselová a Juraj Šebesta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Marec je mesiac knihy  a kniha je priateľ človeka. Dnes na MDŽ, sa na túto tému  Ľudovít Jakubove  rozpráva s dámou, ktorá je novinárkou, spisovateľkou a aj manželkou spisovateľa, Oľgou Feldekovou. 

Oľga Feldeková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Marec je mesiac knihy a Rádio Regina je v aktuálnom týždni aj partnerom 19. ročníka Týždňa slovenských knižníc. Jedným z povolaní, kde čítanie je nevyhnutnou súčasťou pracovných aktivít je aj herectvo. Ľudovít Jakubove  sa na vzťah ku knihám opýtal zástupcov dvoch hereckých generácií.

Marek Ťapák a Přemysl Boublík Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Autor: Ľudovít Jakubove; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame