Ako produkovať menej odpadu

Ako produkovať menej odpadu

Podľa štatistík Ministerstva životného prostredia, V roku 2016 bolo na Slovensku prevádzkovaných 112 skládok odpadov.  V tom istom roku, sme vyprodukovali takmer 2milióny ton komunálnych odpadov.  Z toho 66% putovalo na skládku odpadov, 10% bolo zhodnotených energeticky v spaľovniach odpadov a 23% komunálnych odpadov bolo recyklovaných. Aj to je dôvod, prečo by sme tento týždeň chceli dať do povedomia fakt, že každý z nás, vie urobiť niečo pre našu planétu. A niekedy stačí naozaj málo. Napr.   nosiť vlastnú fľašu na vodu, alebo napiť sa bez slamky. Dobré rady ponúka Ivana Maleš – z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky a dáma známa aj cez svoje blogy, v ktorých učí ľudí produkovať nulový odpad. Najskôr odpoveď na otázku Martiny Švirlochovej: koľko odpadu dokáže vyprodukovať jej trojčlenná rodina. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dobrá rada je o odpade a najmä o tom, ako ho zredukovať na minimum. Môžeme už priamo pri nákupe. Jeden Slovák totiž dokáže ročne spotrebovať viac ako 460 plastových tašiek. Od prvého januára sú povinne spoplatnené. Spolu s nimi si však domov prinesieme aj množstvo zbytočných obalov, ktoré putujú hneď do koša. Aj dnes pridáva zopár dobrých rád Ivana Maleš,  z Inštutútu cirkulárnej ekonomiky a do rozhovoru s Martinou Švirlochovou sa pridá aj Illah van Oijen z občianskeho združenia PUNKT.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ilach bola pri začiatkoch, dnes už tradičných trhov v Starej tržnici.  Takže z jej strany na záver ešte jedna dobrá rada. Nakupovať sa oplatí napr. raz za týždeň a od lokálnych predajcov.  Jednoducho, čím častejšie chodíte do obchodu, tým je pravdepodobnejšie, že kúpite aj to, čo nepotrebujete.

Včera sme nakupovali -  bez igelitky a zbytočných obalov, aj tých jednorazových, dnes si doma urobíme poriadok.  A to opäť na konkrétnych príkladoch dvoch žien, ktoré učia ľudí žiť bez odpadov. Martina Švirlochová si nechala poradiť od Ivany Maleš z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky a Illah van Oije z OZ PUNKT.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Reč je tento týždeň o bezodpadovom spôsobe života. Produkujeme ho tony a väčšina končí na skládkach.  Tento týždeň sme si už vypočuli, že pomôcť môžeme všetci. A to napríklad aj tým, že si budeme na nákup nosiť vlastnú tašku,   budeme triediť odpad, alebo, vymeníme  jednorazové obaly na jedlo, za štýlový obedár. Včera sme prerušili rozhovor Martiny Švirlochovej s Ivanou Maleš pri kompostovaní. Ivana radí ľuďom aj priamo v obci. Z čoho majú obavy? 

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme chceli aspoň malou troškou pomôcť našej planéte. A to tak, že sa v podstate vraciame k tomu, čo už tu bolo. Ak ste pred pár rokmi používali plastovú tašku až kým sa neroztrhla, alebo ste ju uprednostnili pred textilnou, tak prečo nie aj dnes? Martina Švirlochová oslovila Illah van Oijen z občianskeho združenia PUNKT. Radí nakupovať tak, ako to bolo bežné aj v minulosti.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

...nohavice pre pánov i dámy, z kvalitnej látky, ktorá na prvý pohľad už doslúžila. Aj o tom je recyklovaná móda. Od pondelka zmeníme tému, viete aké právomoci má vlastne mestská polícia?


Autorka: Martina Švirlochová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame