Zaujímavosti pri trati Trnava-Kúty

Zaujímavosti pri trati Trnava-Kúty

Dnešné stretnutie bude trochu nevšedné. Budeme hovoriť o viacerých lokalitách na jubilejnej trati Trnava – Kúty. Práve v týchto dňoch si pripomíname 120 rokov od začiatku jej prevádzky. Aj keď je dnes už zmodernizovaná a elektrifikovaná, pri príležitosti tohto sviatku sa po nej vybral aj nostalgický vlak. Bol plný vlakových nadšencov, detí i tých, ktorí majú osobný vzťah ku koľajam i staničkám z Trnavy do Kútov. Spomeňme niektoré významné lokality, ktorými trať prechádza: Smolenice, Senica, Jablonica, či Šaštín-Stráže. Martin Jurčo sa na tomto nostalgickom vláčiku prešiel – a zaujímali ho turistické možnosti v okolí trate.  Jeho prvým sprievodcom bol predseda Klubu priateľov železníc Trnavy a okolia Miloslav Lužák.  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme na vlakovom výlete, ale môžeme si okrem batohu zobrať aj bicykel. Martin Jurčo prešiel nostalgickou jazdou trať Trnava – Kúty. Na tejto 120-ročnej železničnej trase ho zaujímalo, aké sú možnosti na cyklovýlet či len tak napešo do okolia. Prešli sme cez tunel cez Bielu horu a zastavili sme sa v ďalšej obci – a to v Jablonici. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na trati Trnava – Kúty je dosť frekventovaná bežná prevádzka, takže výlet si môžete naplánovať aj vy. A nemusí ísť vôbec o náročný výlet – v stanici Buková napríklad môžete vystúpiť v lese a po prechádzke sa potom vrátiť, napríklad rovno do Trnavy. Ak vás zaujal nostalgický vlak, ktorý išiel Martin Jurčo, máte možnosť túto atmosféru využiť počas celého tohto víkendu v železničnom múzeu Bratislava-východ. Po 20. raz tam pripravili stretnutie železničných historických vozidiel s bohatým programom.

Galéria

Nostalgická jazda trnava kúty 9.6.2018.JPG
Autor a foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame