Príbeh s Reginou: Vodné dielo Gabčíkovo

Príbeh s Reginou: Vodné dielo Gabčíkovo

Keď ho dostavovali pred 25 rokmi, malo svojich zástancov i odporcov. Dnes však emócie opadli a zostali najmä tie pozitíva. Vodné dielo Gabčíkovo patrí medzi najväčšie stavby svojho druhu v strednej Európe. Monumentálna stavba v čase výstavby zamestnávala až tritisíc ľudí, a to nielen zo Slovenska a Maďarska, ale napríklad aj Česka a Poľska. Sedemnásť turbín, ktoré boli dané postupne do prevádzky prináša ekonomický efekt. Po celý týždeň budeme o vodnom diele Gabčíkovo hovoriť – a začíname práve teraz. Pokračuje Martin Jurčo. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po celý tento týždeň si na Rádiu Regina pripomíname 25 rokov od spustenia prevádzky na jednom z najväčších vodných diel v Európe – je ním vodné dielo Gabčíkovo.  Včera sme si povedali o protipovodňovom, energetickom i lodnom význame tejto stavby. Dnes sa pozrieme do prevádzky. Okrem sedemnástich vodných turbín ale dôležitá prevádzka lodí a monitoring úrovne vody v Dunaji. A na tieto dva dispečingy sa zašiel pozrieť Martin Jurčo. Najprv to bol dispečing lodnej prevádzky.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jedna zaujímavosť z lodného dispečingu vodného diela Gabčíkovo – vzdúvadlo sa dokáže v plavebnej komore za zhruba desať minút naplniť tak, že sa vyrovnajú hladiny vody Dunaja a plavidlo môže pokračovať v ceste.

Unikátna stavba Vodného diela Gabčíkovo úspešne funguje 25 rokov. A za ten čas už potvrdilo, že má významnú protipovodňovú, energetickú i ekologickú funkciu. Dnes sa v našom príbehu na týždeň pristavíme pri vplyve vodného diela na život v obci. Dodnes od mesta Gabčíkovo až k vodnému dielu možno vidieť ubytovacie kapacity, ktoré pred desaťročiami slúžili práve pre zamestnancov. Viac nám povie Martin Jurčo.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom príbehu, ktorý vysielame pri príležitosti 25. výročia Vodného diela Gabčíkovo, sa dnes pristavíme v elektrárni. Výroba čistej elektrickej energie sa už od začiatku existencie vodného diela rozširovalo. Dnes napr. každá desiata žiarovka svieti práve vďaka Gabčíkovu. Pred rokmi sa opäť produkcia dostala do rúk štátu, ktorá zároveň spláca financie vložené do vodného diela. Viac nám povie Martin Jurčo.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom príbehu, ktorý vysielame pri príležitosti 25. výročia vodného diela Gabčíkovo, si dnes povieme o turistickom ruchu v Gabčíkove, ale napríklad aj o tom – aké sú pozitívna tohto vodného diela z odstupu štvrťstoročia. Veľa sa na začiatku 90. rokov hovorilo najmä o tom, či má takáto stavba význam a či sa proti povodňová ochrana nedá zabezpečiť aj iným spôsobom. Nakoniec si vodného dielo Gabčíkovo obhájilo svoju pozíciu. Pokračuje Martin Jurčo.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Príbeh vodného diela Gabčíkovo uzatvárame.  Už v pondelok otvoríme novú zásuvku našich tém, a s Michalom Hercegom si povieme čo-to o miestnych a mestských rozhlasoch.

Galéria

Gabčíkovo 1.JPG Gabčíkovo 2.JPG SVD Gabčíkovo Nagymaros.JPG
Autor: Milan Jurčo; Foto: TASR a autor

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame