Životný štýl: Život v arabskom svete

Životný štýl: Život v arabskom svete

V dnešnom Životnom štýle sa dozvieme takzvane dva v jednom. Iveta Pospíšilová sa porozpráva sa s veľmi zaujímavou absolventkou arabistiky,  ktorá pochádza zo Žlkoviec v okrese Hlohovec, v súčasnosti má trvalý pobyt v Bratislave a pracovne vystriedala už vari všetky arabské krajiny.  Zároveň bude teda reč aj o životnom štýle aj ich obyvateľov. Emire Khidayer  sa narodila v zmiešanom vzťahu Slovenky a Iračana. Momentálne pracuje v Bagdade. Svoju profesionálnu kariéru začínala na slovenskom veľvyslanectve v Egypte, momentálne pôsobí v politickom tíme v misii OSN v Iraku a má na starosti národný dialóg a tam žijúce menšiny.  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Absolventka arabistiky a anglického jazyka na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave pôsobila ako diplomatka  v Egypte, Sudáne, Jemene a Kuvajte, ako obchodníčka a konateľka v Spojených arabských emirátoch

Emire Khidayer pôsobí v arabských krajinách striedavo už viac ako štvrťstoročie. Ivetu Pospíšilovú zaujímalo, ako sa dokáže preladiť z uponáhľaného sveta Európy zameraného na výsledok a výkon do pomalšieho módu arabských komunít, kde si vedia život lepšie vychutnávať, napríklad aj v obyčajnom spôsobe prípravy a konzumácie kávy či čaju.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Emire Khidayer si osvojila aj nuansy arabskej kuchyne, páči sa jej aj farebnosť obliekania, no vraví, že  nemožno zovšeobecňovať a preto nehovorí všeobecne o tom, čo by ostatná časť sveta mohla z toho arabského prevziať. Vianoce zvyčajne trávi doma na Slovensku, no jedny už prežila aj v Sudáne, kde na Štedrý deň vyhľadala katolícke kostoly.

Autorka a foto: Iveta Pospíšilová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame