Senec má zrekonštruovanú synagógu

Senec má zrekonštruovanú synagógu

Nedávno dostali obyvatelia Senca nádherný darček v podobe zrekonštruovanej synagógy, ktorá sa premenila na kultúrno-komunitné centrum.

Synagóga v Senci bola postavená v rokoch 1905 – 1906 podľa plánov staviteľa Jozefa Halzla. Po smutnom osude židovskej komunity bola využívaná ako sklad a sýpka. Židovská náboženská obec dostala synagógu v polovici 90. rokov a o niekoľko rokov ju prevzala Bratislavská župa. Dvanásť rokov trvalo, kým sa podarilo vrátiť celému objektu pôvodnú krásu. Martinovi Jurčovi povedal viac predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Senec má zrekonštruovanú synagógu I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sme v Senci a hovoríme o zrekonštruovanej synagóge. Bola postavená v rokoch 1905 – 1906 a židovskej komunite slúžila len do 40. rokov, kým vojnový slovenský štát neposlal svojich obyvateľov do koncentračných táborov. Život sa teda do synagógy vrátil po 80 rokoch, aj keď v podobe koncertov, výstav prednášok či workshopov.

Martinovi Jurčovi povedal viac predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Richard Duda.

Senec má zrekonštruovanú synagógu II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Synagóga v Senci je teda novým kultúrno-komunitným priestorom a spomínanou záhradou bude prepojená aj s budovou mestského úradu. Najnovšie sa Bratislavský kraj chystá na ďalšiu rekonštrukciu, tentoraz synagógy vo Svätom Jure.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame