Pôstne jedlá v Malokarpatskom regióne

Pôstne jedlá v Malokarpatskom regióne

V týchto dňoch sa končí pôstne obdobie. Čo sa však počas neho konzumovalo v dávnej minulosti ? Odpoveď na túto otázku hľadal v Malokarpatskom regióne Štefan Janák. Možno vás prekvapí, že medzi obľúbené pôstne špeciality patrili aj žabie stehienka.

Pôstne jedlá v Malokarpatskom regióne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ešte dodávame, že na Slovensku máme aj obec, ktorej obyvatelia majú dodnes prezývku „Žabiari.“ Je to dedinka Šuja. S lovom žiab sa začínalo koncom marca, keď vyliezali po zimnom spánku z močarísk. Táto činnosť zanikla z hľadiska ochrany životného prostredia, pretože žaby sú zákonom chránené živočíchy. Prezývka obyvateľov obce „Žabiari“ však prežila až do súčasnosti.

Autor: Štefan Janák; Ilustr. foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame