Napriek tomu, že sme jednou z mála krajín, kde môžeme pestovať mak, konzumujeme ho pomerne málo. Pritom má jednoznačné zdravotné benefity, najmä pre ženy vo vyššom veku. Na sviatočnom stole ho však nájdeme v mnohých rodinách. Makové pupáky či bobaľky a koláče patria k našim tradíciám. Dôvod vysvetlila Ivete Pospíšilovej etnologička Jarmila Hlúchová z Piešťan.
Mak patril do sviatočnej kuchyne - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Makový olej používame v studenej kuchyni do zeleninových šalátov, ale môžeme ho samozrejme užívať aj po lyžičkách ako liek. Viac benefitných látok pritom obsahuje biely mak, než modrý. Michaela Havrlentová z Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch povedala Ivete Pospíšilovej, pri prevencii ktorých chorôb pomáha.
Mak patril do sviatočnej kuchyne - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
A keby sme predsa len „prebrali“ alebo sa na nový rok po silvestrovskej noci necítili najlepšie, namiesto liekov treba siahnuť radšej opäť po mede. Dve - tri lyžičky a zakrátko budeme fit.