Viete ako sa hovorilo kedysi kukurici? Turecké žito, alebo turešina. Kukurica sa totiž zo svojej pôvodnej vlasti Mexika rozšírila do Španielska a odtiaľ v 16. storočí ju práve Turci priniesli do stredoeurópskych krajín. V súčasnosti poznáme viac ako tisíc odrôd kukurice a od 18. storočia ľudia využívajú nielen jej zrno, ale aj jej byle , ktoré sa uplatnili v ľudovom staviteľstve ako strešná krytina alebo na vypletanie stien. Lenže to by neboli dômyselní Slováci, keby kukuricu nevedeli využiť aj ináč. Pokračuje Hana Michalčíková.
Šúpolie a jeho spracovanie na bábiky - šúpolienky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Prirodzená farebná škála kukuričného lístia by sa mala pohybovať od smotanovej po bledohnedú, ktoré ešte možno konečnou úpravou, sírením, vybieliť. Pri väčších farebných rozdieloch šúpolia možno hotový výrobok moriť. Ale sú takí, ktorí uprednostňujú prirodzenú farbu šúpolia, tak ako Božena Sádovská z Plavých Vozokán, s ktorou sme sa dnes naučili základy. Ak sa na vianočných trhoch dobre rozhliadnete, bábiky - šúpolienky tam určite nebudú chýbať. A vy sa aj v adventnom čase môžete tešiť z ich krásy.