Tradícia ľudovej hrnčiarskej výroby sa na Slovensku udržala už len na niektorých miestach. Jedným z nich je Pukanec - bývalé slobodné kráľovské banské mesto, v ktorom sa hrnčiarsky cech datuje od roku 1663. Sortiment predstavujú rôzne hrnce, krčahy a miskovité nádoby. Pukanskí hrnčiari z levického okresu teda už dlhé roky šíria dobré meno svojej obce. Patrí k nim aj Peter Švarc, s ktorým sa na výstave v Bratislave rozprával Miroslav Würfl. Najprv sa ho opýtal, odkedy sa venuje tejto záľube.
Hrnčiarske remeslo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Výrobky hrnčiarov z Pukanca sa ešte aj dnes denne používajú pri varení či stolovaní. Môžete ich vidieť napríklad na miestnych tradičných remeselníckych trhoch, a niektoré exponáty sú aj v Tekovskom múzeu v Leviciach.