Od Štedrého dňa do Štefana – ľudové zvyky na kopaniciach

Od Štedrého dňa do Štefana – ľudové zvyky na kopaniciach

Na myjavských kopaniciach sa na Vianoce dodnes zachovali zvyky a tradície, ktoré vychádzajú z bohatého folklórneho, ale aj cirkevného života.

Vianoce sú odjakživa opradené rôznymi ľudovými zvykmi a tradíciami. Nie je to inak ani na myjavských kopaniciach, ktoré sú známe svojím bohatým folklórnym životom. Mnohé zvyky z minulosti sa tu zachovali a dodržiavajú dodnes. Vlasta Cigánková sa o nich porozprávala s odbornými pracovníčkami Centra tradičnej kultúry v Myjave:

Od Štedrého dňa do Štefana – ľudové zvyky na kopaniciach 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako sme už povedali, vianočné sviatky boli v minulosti bohaté na rôzne ľudové zvyky a tradície. Mnohé z nich sa zachovali aj na myjavských kopaniciach a dodržiavajú sa dodnes. Na to, ako obyvatelia tohto regiónu prežívali najväčší sviatok v roku – Božie narodenie a tiež sviatok svätého Štefana sa Vlasta Cigánková opýtala odborníčok z Centra tradičnej kultúry v Myjave:

Od Štedrého dňa do Štefana – ľudové zvyky na kopaniciach 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľudia v minulosti verili v magickú moc Vianoc, ktoré boli spojené s tradíciami, zvykmi a tajuplnými obradmi. Mnohé z nich sa zachovali dodnes a vytvárajú nezabudnuteľnú atmosféru sviatočných dní, ktoré práve prežívame.

Autor: Vlasta Cigánková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame