Varenie počas sviatkov

Varenie počas sviatkov

Každý sviatok roka má svoje chute a vône. A sú jedlá, ktoré naozaj jeme len raz do roka – najmä na Vianoce a na Veľkú noc. Tatianu Šuškovú zaujímalo, čo nesmie chýbať na vašom sviatočnom veľkonočnom stole.

Varenie počas sviatkov - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Taliansku koláč gubana, ktorý sa pripravuje zo sladkého kysnutého cesta; v Grécku koláč tsoureki, ktorý sa veľmi podobá našej vianočke; v Španielsku sladký toast torrijas podobný tomu francúzskemu; v Anglicku pomaly pečené jahňacie stehno; v ďalekej Brazílii bacalhau, teda sušená nasolená treska. Aj tradičná strava a sviatočné jedlá tvoria dôležitú súčasť kultúry a životného štýlu národov a je súčasťou našej národnej identity. Tatiana Šušková sa o tejto previazanosti na jednom z predveľkonočných remeselných trhov, na ktorom ponúkali na sviatočný stôl výrobky zo svojich dvorov a fariem drobní farmári a domáci pestovatelia s etnologičkou Katarínou Nádaskou.

Varenie počas sviatkov - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak ak sa chcete vracať aj na tanieri počas jari k tradíciám, aj mimo sviatkov Veľkej noci, ponúkli sme vám niektoré tipy ako si obohatiť jedálny lístok o tradičné a zdravé potraviny.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame