Tradície vo Vajnoroch

Tradície vo Vajnoroch

Centrum Vajnôr bolo v roku 1992 vyhlásené za pamiatkovú zónu. Tradičný život na dedine pripomínajú v súčasnosti nielen architektúra a vajnorské ornamenty, ale dodnes živé ľudové piesne, zvyky a tradície, ktoré sa zachovávajú vďaka nadšencom a priaznivcom folklóru. Nie nadarmo získala táto bratislavská mestská časť prívlastok Vajnory- dedina v meste.
Na stretnutí Vajnorského okrášľovacieho spolku sa aj Tatiana Šušková musela nechať najskôr vyzdobiť.

Tradície vo Vajnoroch 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Napriek mrazivému počasiu a tme, ktorá sa príliš skoro vkráda do vajnorských ulíc miera skupinky detí so svojimi rodičmi v piatok popoludní k starému domu, ktorý je dnes reprezentatívnym priestorom tejto mestskej časti. Vajnory – dedina v meste sa môžu pýšiť zrekonštruovaným Vajnorským ľudovým domom, ktorý je nielen národnou kultúrnou pamiatkou, ale kde to vďaka občianskemu združeniu Podobenka z Vajnor folklórom a tradíciami žije. Tatiana Šušková sa pred ním stretla ako s prvým s Ondrejom.

Tradície vo Vajnoroch 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podobenka z Vajnor, Vajnorský okrášľovací spolok, Vajnorská dychovka, vo Vajnoroch, v  bratislavskej mestskej časti dodržiavajú vďaka nadšencom a priaznivcom folklóru stáročné tradície pevnejšie ako v kdekoľvek na vidieku. Kúsok tradičnej vajnorskej kultúry a tradičného umenia z tejto lokality vám prinesie Tatiana Šušková v našom vysielaní 26.12. na Štefana po 15-tej hodine.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame