V Cíferi otvorili kompostáreň pre niekoľko obcí z mikroregiónu

V Cíferi otvorili kompostáreň pre niekoľko obcí z mikroregiónu

Po veterných smrštiach z predchádzajúcich dní  bude mať veľa obcí nášho kraja problém, čo s popadanou haluzinou, konármi a iným väčším či menším biologickým odpadom. Niekoľko obcí v okolí Cífera ho má vyriešený vďaka nedávno vzniknutej kompostárni, ktorá poskytuje služby obciam združeným v mikroregióne 11. Navštívila ju Tatiana Šušková.

V Cíferi otvorili kompostáreň pre niekoľko obcí z mikroregiónu I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Združenie obcí v okolí Trnavy Mikroregión 11 PLUS, sa rozhodlo využiť európske peniaze na to, aby pomohli svojim obyvateľom znížiť platby za vývoz odpadu. Za takmer 4 milióny eur postavili v Cíferi modernú kompostáreň, do ktorej dovážajú odpad doteraz zo štrnástich obcí.
Kompostáreň využíva technologický systém založený na intenzívnom prevzdušňovaní a hygienizácii zmesi biologického a dnes už aj kuchynského odpadu. Sprievodcov v modernej kompostárni v Cíferi Tatiane Šuškovej robili vedúci prevádzky Jaroslav Kralovic a Katarína Bacigalová z obecného úradu.

V Cíferi otvorili kompostáreň pre niekoľko obcí z mikroregiónu II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes si moderná kompostáreň v Cíferi poradí s biologickým aj kuchynským odpadom a jej víziou je do budúcna separovať aj ďalšie druhy odpadu.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame