Samko Dudík zomrel pred 50 rokmi

Samko Dudík zomrel pred 50 rokmi

Narodil sa v rovnakom roku ako Milan Rastislav Štefánik. A taktiež prepájal českú a slovenskú vzájomnosť. Nie cez diplomaciu, ale cez husličky a ľudové piesne. Samko Dudík. sa narodil symbolicky – 28. októbra 1880. Tento rok si na Myjave pripomenuli 50 rokov od jeho úmrtia. Veľký spomienkový program si nenechali ujsť súbory z Myjavy a okolia, ale aj z druhej strany rieky Moravy. Pokračuje Martin Jurčo. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sme na Myjave, kde si pripomenuli 50 rokov od úmrtia známeho primáša Samka Dudíka. Ešte zopár zaujímavostí z jeho života: Hral i s Českou filharmóniou. Jeho úsilie obdivoval aj Leoš Janáček, ktorý jeho kapelu odporučil na Svetovú prehliadku hudieb do Frankfurtu nad Mohanom. Tam Dudíkovci dostali zlatú medailu.. Tieto úspechy rozhodli o pôsobení Samka Dudíka v Prahe. Hral tam dvanásť rokov, kde spríjemňoval chvíle a pripomínal domovinu slovenským umelcom.

Na Myjave  si pripomenuli 50 rokov od úmrtia známeho primáša Samka Dudíka.  Nielen významné súbory a spevákov z oboch strán rieky Moravy, ale aj unikátne zábery z filmu z roku 1956 mali diváci možnosť vidieť. Martin Jurčo sa pristavil práve pri unikátnom filme.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A ešte jedna perlička zo života Samka Dudíka. Hral v komédii Priateľka pána ministra spolu s hlavnou predstaviteľmi Adinou Mandlovou, Oldřichom Novým či Jaroslavom Marvanom. Tiež hudobne spolupracoval so spisovateľkou Zuzkou Zguriškou počas jej krátkej divadelno-filmovej kariéry.

Galéria

Samko Dudík 1880 - 1967.jpg
Autor: Martin Jurčo; Foto: archív

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame