Kultúra pod strechou

Kultúra pod strechou

Dnešnú hodinku s kultúrou začíname knihou. Dnes vyberáme z litzeratúry pre deti a mládež titulom, ktorý má mierne ekologický názov Škriatok Bertil a záhada strateného potoka. Mierne EKO-posolstvo nie je náhodné, viac mi povedala Saša Petrašová z vydavateľtsva Slovart.

Škriatok Bertil – Knižná novinka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Do projektu Dni európskeho kultúrneho dedičstva sa zapojili nielen veľké mestá, ale s nápadom prišli napríklad aj v 17 tisícovej Handlovej. Správca rímskokatolíckej farnosti Peter Repa zorganizoval výstavu obrazov krížovej cesty, ktoré nedávno našli. Viac povedal Ivete Pospíšilovej.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva – Krížová cesta v Handlovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nové epidemiologické opatrenia opäť zasiahnu do života kultúrnych inštitúcií. Zatiaľ ich však celkom nezatvárajú a mnohé – najmä múzeá a galérie sú otvorené a môžete si ísť pozrieť ich expozície. O tých v SNM mi povedala hovorkyňa Zuzana Vášaryová.

Slovenské národné múzeum – Naše budovy sú otvorené Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sochy Sv. Jána Nepomuckého môžeme vidieť nielen v kostoloch a na námestiach ale aj pri poľných cestách. V meste Nitra  je ich celkovo sedem a ďalšie desiatky sú v Nitrianskom kraji. Viaceré z nich môžete vidieť na výstave, ktorá dokumentuje nielen ich význam ale spôsob reštaurovania. Jolane Čulákovej viac povedala riaditeľka Ponitrianskeho múzea Patrícia Žáčiková.

Stopy minulosti v Ponitrianskom múzeu – Sochy sv. Jána Nepomuckého Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred niekoľkými dňami sme sa navždy rozlúčili s našou poprednou prekladateľkou z nemčiny, maďarčiny, ruštiny a ukrajinčiny Martou Ličkovou. Narodila sa 19. Februára roku 1926. Svojej práci sa obdivuhodne venovala až do konca života. Najradšej  po nociach, keď je všade pokoj. Toho pokoja Marta Ličková v živote až tak veľa nemala. Jej manžel Pavel Ličko, ktorý takisto veľa prekladal, bol známy novinár. Preslávil sa napríklad exkluzívnym rozhovorom s ruským spisovateľom Alexandrom Solženicinom a tiež tým, že z vtedajšieho Sovietskeho zväzu k nám prepašoval jeho román Rakovina. Neskôr ho vo vykonštruovanom procese odsúdili do väzenia. O tom však dnes hovoriť nebudeme. Spomeňme si radšej na knihy, ktoré pre nás preložila a ku ktorým sa môžeme stále vracať. Rozhovor s Martou Ličkovou pred časom pripravil Michal Herceg.

Zomrela Marta Ličková – Rozlúčka s prekladateľkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes vyberáme z vašej pošty – píše nám Vlaďa Pekárová: moje básne sú tvorené viazaným veršom a príznačné pre ne je starosvetské vyznenie. Mám aj básne pre deti, kde používam takisto viazaný verš, no povedala som si, že Vám pošlem ukážku z vážnej poézie.
Práci so slovom sa aj venujem, som totiž vyštudovaná slovenčinárka a posledných päť rokov pracujem ako jazyková korektorka na voľnej nohe.
Z tvorby Vlade Pekárovej číta Hana Michalčíková.

LITERÁRIUM: Vlaďa Pekárová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z tej zúženej ponuky kultúry a umenia máme aspoň niekoľko ďalších tipov:

Rakúske kultúrne fórum Bratislava pozýva na koncert súboru
Selini Quartet. Koncert bude 7. októbra.

Podujatie Ateliéru Múzeum má budúcnosť 10. 10. 2020, 14.30,  Ako sa hrali naši... s hosťom Richardom Labudom ostáva zatiaľ nezrušené. Publikum bude sedieť a maximálne sa ho môže zúčastniť v priestore Faustovej siene 40 osôb.

A ešte vždy máme otvorené kiná, múzeá, galérie, hrady, zámky a kaštiele... ponuka síce chudobná, ale expozície bohaté.

Autor: Marcel Hanáček

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame