Staromódne spomienky – Ivo Heller

Staromódne spomienky – Ivo Heller

Staromódne spomienky. Tak sa volá naša sobotňajšia rubrika. Dnes sa pristavíme pri tvorbe speváka a herca Iva Hellera, ktorý sa vlastným menom volá Ivan Grajciar. Tento rodák z Lučenca zakotvil v Bratislave a vďaka výraznému hlasu a nezdolnému optimizmu je známy dodnes.

Kondičná kulturistika, bicyklovanie, záhrada. Aj takého poznáme Iva Hellera, veď v posledných rokoch v televízii moderoval reláciu pre seniorov. To je dnes, no kedysi bol aj on umelcom, ktorí vedeli všetko zaspievať a keď bolo treba aj tancovať a hrať. Ivo Heler vyštudoval Chemickotechnologickú fakultu SVŠT a začas aj v tomto povolaní pracoval. V Slovenských pivovaroch a sodovkárňach Bratislava bol vedúcim technickej kontroly. Od roku 1964 bol tri roky zamestnaný vo Výskumnom ústave potravinárskeho priemyslu na oddelení enzýmov. V priebehu zamestnania študoval súkromne spev u profesorky Zity Hudcovej-Frešovej, ktorá bola sólistkou Opery v Slovenskom národnom divadle. Neskôr sa stal jeho hlasovým pedagógom František Tugendlieb. Amatérsky však začal Ivo Heller pôsobiť ako spevák už v roku 1964. V rokoch 1967 až 1969 už ako profesionál pôsobil v orchestri Vlada Hronca v Nemecku, Švédsku a vo Švajčiarsku. Ako Ivo Heller neraz spomínal – aj keď má v rozhlase niekoľko desiatok piesní našich i zahraničných autorov, aj keď mu vychádzali len malé platne, jeho hitmi boli piesne Píš vôňou lúk, Michaela, Taťjana, Inzerát, a Mátoha parohatá, ktorú zaspieval aj v Malej televíznej hitparáde. Napriek hitom má Ivo Heller v kartotéke Slovenského rozhlasu mnoho piesní, ktoré sa blížia k šansónom: Pár mincí, Café Štefánka, Tak príď, Posledný autobus, Dážď bez melanchólie. Rád si zaspieval aj typicky swingové skladby naživo s rozhlasovým tanečným orchestrom a Orchestrom Gustava Broma.

Staromódne spomienky – Ivo Heller - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V prvej polovici 70. rokov sa predstavoval Ivo Heller na Bratislavskej lýre hneď niekoľkokrát. Dokonca protivojnová skladba Bohumila Trnečku a Jána Turana V mene človeka dostala v roku 1972 aj jednu z lýrových trofejí. V tomto čase pôsobil Ivo Heller aj v Tatra revue, ktoré sa neskôr na pár mesiacov zmenilo z hudobno-dramatického na čisto hudobné divadlo a dostalo nový názov Revue Bratislava. Veľa ponúk dostával Ivo Heller aj na spievanie angažovaných piesní. No to ho veľmi nebavilo.  
Od druhej polovice 70. rokov pôsobil Ivo Heller v divadle Nová scéna. V operetách, muzikáloch i činoherných predstaveniach vytvoril množstvo postáv. Boli to napríklad kráľ Menelaos v Krásnej Helene, Bazil Bazilev v Grófovi Luxemburskom, či plukovník Homonay v Cigánskom barónovi. Hral a spieval vo všetkých muzikáloch Jozefa Bednárika (Evanjelium o Márii, Grand Hotel, Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Pokrvní bratia, Klietka bláznov) a vo všetkých českých muzikáloch (Hamlet, Krysař, Kleopatra) uvádzaných na Novej scéne. V Divadle A. Bagara v Nitre alternoval s Leopoldom Haverlom úlohu Pána Boha v muzikáli Adam Šangala a zahral si aj Ducha Uriáša v Kráľovi Davidovi. V 90. rokoch si Ivo Heller našiel čas aj  na spievanie v televíznej relácii Repete, kde sa predstavil najmä svojimi hitovými piesňami. Bohatá umelecká dráha a vynikajúce spevácke a herecké výkony Iva Hellera mu priniesli aj Verejné uznanie Mestskej časti Bratislava – Nové Mesto, ktoré dostal v roku 2004.

Staromódne spomienky – Ivo Heller - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V staromódnych spomienkach odzneli tieto piesne:

Vieroslav MATUŠÍK / Boris DROPPA: Pieseň pre Barboru
Spieva Ivo HELLER.
Tanečný orchester Československého rozhlasu v Bratislave diriguje Vieroslav Matušík.
Pieseň bola nahratá v roku 1970. 

Vieroslav MATUŠÍK / Boris DROPPA: Labutie jazero
Spieva Jana KOCIANOVÁ, Ivo HELLER a Zbor Ľubomíra Pánka.
Tanečný orchester Československého rozhlasu v Prahe diriguje Josef Vobruba.
Pieseň bola nahratá v roku 1972 a v tomto roku odznela aj na Bratislavskej lýre.

Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame