Kultúra pod strechou - 49. týždeň

Kultúra pod strechou - 49. týždeň

Divadelná sála, ateliér výtvarníka, dobrá kniha, či dokumentárny film? Ak sa cítite v takejto spoločnosti príjemne, vitajte. Do sveta kultúry a umenia vás aj dnes pozýva Marcel Hanáček.

V televízii sme si už zvykli na malé postavičky v rohu obrazovky, ktoré tlmočia správy do posunkovej reči. Viete si však predstaviť tlmočenie divadla? Niečo také skúsili na Novej scéne v Bratislave – komédiu Aj muži majú svoje dni uviedli prvý raz aj s prekladom do posunkovej reči. Asi ste nad tým nikdy nepremýšľali, ako sa to robí a najmä – aké problémy to tlmočníkom prináša. Porozprával s om sa s Barbarou Randuškovou – aj tú poznáme z tlmočenia v televízii. Ako sa im tlmočila komédia?

Nepočujúci Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak čo poviete? Tí tlmočníci majú naozaj ťažkú prácu... keď sme si mysleli, že prekladať politikov je najväčší problém, teraz už možno máte jasnejšiu predstavu o ich práci. A mne sa na tom najviac páči to, že týchto pár ľudí, ktorí tlmočia do posunkovej reči, robí kus roboty na poli búrania bariér a to je príjemné, nie?

S tvorbou aj vo svete známeho slovenského grafika a ilustrátora Karola Felixa sa už stretla väčšina z nás, pretože je autorom grafického stvárnenia desiatok poštových známok. Patrí medzi posledných študentov svetoznámeho výtvarníka Albína Brunovského. V tomto roku menej cestoval, zato ešte viac tvoril. Známky, ilustrácie, aj voľnú tvorbu. V jeho nitrianskom ateliéri ho navštívila Iveta Pospíšilová.

Karol Felix – Na návšteve v ateliéri výtvarníka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Karol Felix v júli budúceho roka oslávi šesťdesiatku. Už teraz sa pripravuje na veľkú výstavu. Keďže vždy sa prezentuje najmä novými dielami, venuje sa najmä ich tvorbe.

Knižky sú dobrými darčekmi a v ponuke kníhkupectiev si vyberie naozaj každý. Aj dnes máme pre vás tip na zaujímavé čítanie – Tenká hranica. O tejto knižke som sa rozprával so Sašou Petrašovou z vydavateľstva Slovart.

Tenká hranica – Knižná novinka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Špagát skončil na oddiele 3 B. Na trojmiestnej izbe boli zatiaľ dvaja. On a opát Félix. Exkomunikovaný farár, bývalý opát kláštora na strednom Slovensku. Nič viac sa o ňom nevedelo.V každom prípade to bola zmena k lepšiemu. Špagát by to vydržal aj na stosedmičke. Je automechanik a pankáč, žiadny intelektuál! S kanibalmi sa však nedalo rozprávať. Bola to podkasta. Primitívi. Zväčša cigáni, ale aj bieli. O čom sa budete baviť s niekým, kto nevie o ničom nič? Šport, hudba, záujmy, názor na niečo. Nič. Tu s opátom Félixom sa už napriek celému vesmíru, čo ich odlišoval, veľakrát dobre zasmiali. V podstate vytvorili tím. Opát Félix vedel kadečo vybaviť. U strážnikov aj väzňov mal rešpekt, Špagát, z ktorého zlosť sršala, mu zasa robil fyzickú ochranu. Funkčná jednotka na prežitie. ... Asi takto to vyzerá vo svete dvoch hrdinov románu Tenká hranica Richarda Richtarecha. Ak vás to predbežne zaujalo, čítajte.

V priestoroch Matice slovenskej na Čermáni v Nitre je opäť živo. Členovia Nového divadla sa po pauze vrátili z online priestoru do sály a v decembri sa rozhodli zahrať, aj keď pre menej divákov, všetky predstavenia z ich repertoáru. Znovuotvorenie divadelnej sezóny ale nezostalo bez novej premiéry. Ponúkajú Rozprávky po telefóne. Inšpirovali sa úspešnou knihou rozprávkara Gianni Rodariho. Jolane Čulákovej o premiére ale aj o aktuálnej situácii v divadle viac povedala dramaturgička Nového divadla v Nitre Veronika Gabčíková.

Rozprávky po telefóne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Znovuotvorená sezóna v Novom divadle v dome Matice slovenskej v Nitre prináša nielen obľúbené tituly ale aj premiérovú novinku – dnes veľmi aktuálne a inšpiratívne Rozprávky po telefóne určené deťom aj dospelým.

Oľga Chodáková je zapísaná v dejinách slovenskej kultúry najmä ako choreografka a invenčná televízna režisérka. Bola priekopníčkou scénického ľudového tanca a folklóru. Stála napríklad pri vzniku umeleckého súboru Lúčnica, pri kľúčových inscenáciách Novej scény najmä v 60. rokoch a neskôr pôsobila najmä v televízii.

Tento rok si pripomíname sto rokov od jej narodenia. Martin Jurčo sa jej dcéry Oľgy Janíkovej pýtal aj na to – ako vzniká spomienkový dokumentárny film o Oľge Chodákovej.
Najprv však zaujímavé rozprávanie o tom – prečo museli začiatkom päťdesiatych rokov odísť z Lúčnice Oľga Chodáková a jej kolegyňa Ľuba Pavlovičová Baková.

Oľga Chodáková na obrazovkách RTVS – Televízny dokument Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hovorila Oľga Janíková. Dokumentárny film k storočnici výraznej  slovenskej choreografky a režisérky Oľgy Chodákovej bude uvedený na našich obrazovkách RTVS počas vianočných sviatkov.

Do nášhoi Literária nám chodia všakovaké Vaše dielka a niektoré sú príjemne hravé. Dnes si prečítame jedno z tejto kategórie.

Píše poslucháč Ivan: prečítal som si na Vašej stránke, že máte záujem o literárne práce  amatérov.  Posielam Vám poviedku O muchách a ľuďoch, ktorú som napísal pred pár rokmi, už ako dôchodca  a mám pocit, že ten čas jej neubral na aktuálnosti. Priznávam sa, na moje prekvapenie, že napísanie týchto riadkov pozitívne zmenilo môj postoj k tomuto druhu hmyzu. Ak ich budete považovať za zaujímavé aj Vy, budem sa tešiť.

Pravdupovediac – mňa poviedka zaujala, ako také milé, neškodné, lenivé premýšľanie nad banálnosťami života... ale veď o tom tá naša každodennosť je.

LITERÁRIUM: Ivan Werner Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Poviedku Ivana Wernera O muchách a ľuďoch čítal Ľudovát Jakubove a ja môžem prezradiť, že máme aj pokračovanie – to niekedy nabudúce.

December 2020 bude iný ako ten minuloročný, ale iný je celý tento rok. Napriek tomu – kultúra ožíva. V Nitre odpremiérovali novú komédiu a hrajú, premiéru chystajú aj v bratislavskom divadle Aréna, Štúdio 12 na Jakubovom námestí takisto avizuje, že v decembri hrajú a program ponúkajú aj ďalší kultúrne inštitúcie – galérie, múzeá či kiná. Veľa podujatí je stále aj online a dajú sa navštíviť virtuálne – to je jedna z možností, na ktorú si už tiež zvykáme.

Začal sa Advent, užite si príjemný predvianočný čas. Pekné piatkové popoludnie a vydarený víkend vám želá Marcel Hanáček.

Autor: Marcel Hanáček, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame