Kaplnka v Trenčianskej Závade je zasvätená Panne Márii Fatimskej

Kaplnka v Trenčianskej Závade je zasvätená Panne Márii Fatimskej

Kaplnka v Trenčianskej Závade, dnes časti Nemšovej v okrese Trenčín, patrí medzi najmladšie pútnické miesta na Slovensku. Postavili ju totiž len koncom 40.rokov minulého storočia a odvtedy sa tam najmä v máji a októbri schádzajú pútnici zo širokého okolia. Dekan a správca farnosti v Nemšovej Ján Smolka viac o histórii miesta povedal Ivete Pospíšilovej.

Kaplnka v Trenčianskej Závade 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Príbeh kaplána Jozefa Hanka by stál za sfilmovanie. Keďže si dokázal zaujímavými pastoračnými iniciatívami získať farníkov, napríklad aj hudobnými aktivitami, ležal v žalúdku vládnucemu režimu. Sledovala ho tajná bezpečnosť a dokonca sa ho pokúsili  zavraždiť v priestoroch sklární v Nemšovej. Zachránila ho len prítomnosť vrátnika, ktorý v ten deň ani nemal službu, len sa po čosi do továrne vrátil.

Kaplnka Panny Márie Fatimskej v Trenčianskej Závade vznikla z iniciatívy kaplána Jozefa Hanko. Ako sme počuli, bol aj hudobným skladateľom, textárom i organizátorom hudobného života v Nemšovej koncom 40tych rokov 20.storočia. Zložil aj pieseň Fatimské zjavenie, ktorú Ivete Pospíšilovej zahral a zaspieval súčasný kaplán farnosti v Nemšovej Dominik Ondriaš.

Kaplnka v Trenčianskej Závade 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kostolníčka Emília Belková si svojho manžela našla práve na púti. Ku kaplnke zasvätenej Fatimskej Panne Márii sa pešo dostaneme z Nemšovej po Náučnom chodníku, ktorý krásnou prírodou Bielych Karpát vedie do Ľuborčianskej doliny. Z nej priamo do Trenčianskej Závady. Náučný chodník s 20 zastávkami má 8 a pol kilometra.  Vo veži kaplnky sú umiestnené dva zvony – menšia Mária a väčší Jozef.

Autor: Iveta Pospíšilová, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame