Šamorín bol a je obľúbeným filmárskym miestom

Šamorín bol a je obľúbeným filmárskym miestom

Aj do malého mesta môžu neraz zablúdiť veľkí filmári. Michal Herceg o tom bude hovoriť so Šamorínčankou Soňou Zakariásovou, ktorá učí dejepis a na miestnom portáli uverejňuje články o šamorínskej histórii. Kým sa však dostaneme k tej filmovej, pozrieme sa na ochotnícku, divadelnú. Po rakúsko-uhorskom vyrovnaní v roku 1867 bol v Uhorsku prijatý nový školský zákon, ktorý priamo nariaďoval vznik ochotníckych divadiel. Jedným z vtedajších hitov bola aj hra Lajosa Zilahyho Generál, ktorú uviedli aj v Šamoríne.

Šamorín bol a je obľúbeným filmárskym miestom 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Námestie Svätej Alžbety, Balada o siedmich obesených či Chodník cez Dunaj. To sú filmy, ktoré aspoň sčasti vznikali aj v Šamoríne alebo v jeho okolí. No a určite poznáte film Sladké starosti, v ktorom sa Šamorín síce veľa spomína, ale nakrúcal sa inde.

V predchádzajúcom rozhovore s Michalom Hercegom spomínala miestna historička Soňa Zakariásová niekoľko miest v Šamoríne a okolí, ktoré radi vyhľadávali známi režiséri, aby tu nakrúcali zábery do svojich filmov. Jedno z nich môžete nájsť ešte aj dnes.

Šamorín bol a je obľúbeným filmárskym miestom 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako teda počujeme, Šamorín bol a aj je obľúbeným miestom pre filmárov.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame