Kultúra pod strechou - 46. týždeň

Kultúra pod strechou - 46. týždeň

Tento týždeň sme si sripomenuli výročie Nežnej revolúcie a toto výročie každoročne prináša aj kultúrne aktivity. Povieme o výstave, ktorá je nainštalovaná v SRo spolu s výstavou o Nežnej revolúcii a aj táto, o Židovskom kódexe vlastne súvisí so slobodou a s neslobodou.
Máme pre vás tip na návštevu galérie, prelistujeme si krásneho sprievodcu slovenskými skanzenmi a povieme o zaujímavom divadelnom projekte mladých konzervatoristov. V KPJS vás víta Marcel Hanáček.


Uzákonené bezprávie... – Výstava k 80. výročiu prijatia Židovského kódexu
Autor: Marcel Hanáček

Tento rok uplynulo 80 rokov od prijatia Židovského kódexu na Slovensku. Asi väčšina vie, že šlo o oficiálne nariadenie o právnom postavení Židov v prvej slovenskej republike, ktoré obsahovalo celý súbor protižidovských predpisov. Toto nariadenie kopírovalo podobné nemecké protižidovské zákony. "Židia" boli definovaní na etnickom aj náboženskom princípe. Osoby spĺňajúce definíciu Žida boli pozbavené viacerých základných práv, všetkého nehnuteľného a časti hnuteľného majetku, vzťahovala sa na nich „pracovná povinnosť“. Podľa vyhlášky z 18. septembra 1941 museli od veku 6 rokov povinne nosiť neslávne známu šesťcípu žltú hviezdu. Na židovský kódex upozorňuje výstava v Galérii SRo, ktorú otvorili v rámci Festivalu slobody pod Pyramídou. Jej názov je Uzákonené bezprávie. Holokaust a protižidovské zákonodarstvo na Slovensku. Oslovil som dvoch zostavovateľov: Peter Jašek, poverený riadením Centra výskumu obdobia neslobody ÚPN, Ján Pálffy, predseda správnej rady ÚPN.
Uzákonené bezprávie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výstava Uzákonené bezprávie. Holokaust a protižidovské zákonodarstvo na Slovensku je v Galérii SRo Pod pyramídou rístupná do konca novembra.


Generácia Z – Nový projekt v Divadle P. O. Hviezdoslava
Autor: Marcel Hanáček

Koho by ste chceli, resp. nechceli za suseda? Viem si predstaviť celý rad tradičných tipov a práve túto otázku si položili tvorcovia zaujímavého projektu v MDPOH. Ide o výnimočný projekt divadla zameraný predovšetkým na mladého diváka, určite však zaujme a obohatí aj skôr narodených. To je projekt Generácia Z, ktorý sa skladá z troch samostatných inscenácií. Prvá z nich sa volá Sused,ktorého nechcem. Viac mi povedala Valéria Schulzová z MDPOH.

Generácia Z Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nedalo mi, musel som si nájsť oficiálnu definíciu liberála. Takže encyklopédia:
Liberalizmus je:
a) všeobecne: zhovievavosť, zmierlivosť, tolerancia voči iným názorom či ideológiám [1];
b) sústava politických a/alebo ekonomických a/alebo spoločenských názorov snažiacich sa presadiť slobodu a práva jednotlivca a často aj myšlienku (spoločenského, ekonomického, kultúrneho a pod.) pokroku.

Zástanca liberalizmu alebo človek majúci názory vyznačujúce sa liberalizmom sa volá liberál.
Toľko definícia a teraz rozmýšľam, čoho sa tí mladí na liberáloch boja. A ja sa nebojím myslieť si, že toho, čo sa o nich píše na internete. Dnes sa totiž v mnohých diskusiách slovo liberál používa takmer ako nadávka. Keď niekoho označia za liberála a nie je nám ten človek práve sympatický, ono ten liberalizmus za to nemôže.


Výstava Velika Marinčevskeho – Galárie Station Bratislava
Autor: Iveta Pospíšilová

Ambicióznu galériu Station nájdeme v bratislavskej časti Petržalka v blízkosti železničnej stanice v komplexe Nová Matadorka. Galeristka Radostina Doganova pochádza z Bulharska, preto nečudo, že vystavovať pozvala aj významného predstaviteľa súčasnej bulharskej grafiky Velika Marinčevskeho.  Iveta Pospíšilová sa jej spýtala na dôvod výberu.

Výstava Velika Marinčevskeho Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výstavu bulharského grafika Velika Marinčevskeho si v galérii Station možno pozrieť do 3. decembra. Ide o prvú samostatnú výstavu tohto výtvarníka, ktorý organizuje veľké výstavy po svete a pozýva aj slovenských autorov.


Ako sme kedysi žili – Knižná novinka
Autor: Marcel Hanáček

Páčia sa vám skanzeny? Ponúkajú návrat v čase, keď sa zrazu ocitneme v domčekoch a ďalších stavbách našich starých a prastarých rodičov. Slovensko má hneď niekoľko zaujímavých skanzenov či múzeí tradičnej ľudovej architektúry. Ak chcete mať prehľad, zalistujte si v knižke Ako sme kedysi žili. Ja som si ju prelistoval so Sašou Petrášovou z vydavateľstva Slovart.

Ako sme kedysi žili Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spievanky z Púchovskej doliny – Spevník ľudových piesní
Autor: Michal Herceg
 
Niekedy by sme si aj radi zaspievali, no už zabúdame texty. V novej knihe Spievanky púchovskej doliny nájdete až 545 znotovaných ľudových pesničiek aj s textami a zvukovými ukážkami. Autorom knihy je Imrich Tatiersky. Pri jej zostavovaní vychádzal zo zbierok Jána Gerika spred takmer sto rokov. Ďalšie piesne už miestni speváci naspievali jemu. Michalovi Hercegovi povedal aj to, v akej fáze dňa kniha vznikala.

Spievanky z Púchovskej doliny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď budete listovať v Spievankách púchovskej doliny, niektoré pesničky vám budú určite známe a odlišovať sa budú len nárečím. Mnohé ďalšie sa však spievali iba v dedinách okolo Púchova.


LITERÁRIUM: Viera Gajdová
Autor: Marcel Hanáček 

Dnes si prečítame niekoľko ukážok z tvorby Viery Gajdovej, ktorá nám o sebe napísala: Som blondína, som učiteľka MŠ, som z dediny. Napriek tomu som sa osmelila  a posielam Vám zo zbierky svojich básní, ktoré ešte neuzreli svetlo sveta. Píšem o rôznych krásach života, ale i problémoch súčasného sveta, o postavení ženy, mladých ľudí, stárnutí, o nešvaroch, ktoré sa rozmáhajú medzi nami. Viera Gajdová píše zaujímavo, aj keď musím povedať, že jej básne si viac vychutnáte v písanej, ako rozprávanej podobe. Skladajú sa totiž z kratučkých miniatúrnych veršíkov, ktoré sa reťazia jeden za druhým a vytvárajú tak veľmi hravú kompozíciu, či nevidíte, keď to len počujete. Ukážky tvorby blondíny Viery Gajdovej číta Mária Grebeňová Laczová.

LITERÁRIUM: Viera Gajdová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



To bola ukážka z tvorby Viery Gajdovej, čítala Mária Grebeňová – Laczová. 


Záver:


A ešte kultúrna trojička na záver:

Najväčšia slovenská umelecká škola predstaví možnosti svojho štúdia aj tento rok vo virtuálnom priestore – na sociálnej sieti Facebook. Na piatok 19. novembra a sobotu 20. novembra pripravili dve z troch fakúlt Vysokej školy múzických umení svoje Dni otvorených dverí. V prvý deň sa predstaví Filmová a televízna fakulta, aby ju neskôr nasledovala Divadelná fakulta. Pre internetovú podobu obľúbeného podujatia sa škola rozhodla z dôvodov protipandemických opatrení, Divadelná fakulta však v režime pre kompletne zaočkovaných pripraví vo svojich priestoroch aj prezenčný program pri príležitosti sobotnej Noci divadiel.

V Divadle Jána Palárika v Trnave hosťuje poprvýkrát Divadelné centrum s inscenáciou Dokonalé dieťa, ktorú odohrá v nedeľu 21.11. a v pondelok 22.11. Autorská komédia vznikla ako osobná výpoveď tvorcov Mariany Luteránovej a Jána Luterána. Je to séria neuveriteľne trefných skečov o súčasnom rodičovstve. Bio? Eko? Montessori? Krúžky? Cukor? Mlieko? Prečo sú Dánske deti šťastné? Prečo sú slovenskí rodičia nešťastní? Ako vychovať „dokonalé dieťa“? Podarilo sa to niekomu? Hosťujúce Dokonalé dieťa je povinnou terapiou pre rodičov V Divadle Jána Palárika v Trnave v nedeľu 21.11. a v pondelok 22.11.

Výstava Pouličná galéria plagátov – 30 rokov Trienále Plagátu Trnava vytvára prierez rôznymi tematickými okruhmi od typografických, voľnočasových, satirických námetov až po spoločenské, politické či ekologické problémy sveta. Výber z niekoľkých tisícok plagátov vracia toto médium opäť na ulicu „mesta plagátu“, kde je zároveň prológom k pripravovanému 11. ročníku TPT, ktorý sa slávnostne otvorí symbolicky 22. 11. 2022. Výstava je tak retrospektívou viac ako tri desaťročia trvajúcej snahy prezentovať kvalitné grafické umenie na slovenskej scéne.

Autor: Marcel Hanáček, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame