Bienále animácie Bratislava

Bienále animácie Bratislava

Včera slávnostne otvorili Medzinárodný festival animovaných filmov pre deti a mládež Bienále animácie Bratislava. Prvou projekciou bola snímka Myši idú do neba. Programový riaditeľ festivalu Tomáš Danay.

Bienále animácie Bratislava - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Bienále animácie Bratislava sa prihlásilo viac ako 1700 filmov z 97 krajín. Z nich organizátori vybrali 92 filmov, ktoré budú súťažiť o ocenenia. Zastúpené sú animátorské veľmoci ako Francúzsko, Holandsko, Veľká Británia, USA, nechýbajú animovaná tvorba z Taiwanu i afrických štátov. Medzi súťažnými snímkami sú aj naše, slovenské. Opäť programový riaditeľ festivalu Tomáš Danay.

Bienále animácie Bratislava - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Festival prebieha v hybridnej forme, filmy uvádza v kinách, dostupné sú zadarmo aj online na webstránkach BAB 2022. Vybrané filmy bude vysielať aj RTVS na Dvojke. Ústrednou témou 16. ročníka celosvetovej súťažnej prehliadky animovanej tvorby je Detský hrdina. Filmy súťažia v niekoľkých kategóriách.

Bienále animácie Bratislava - III. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hlavným organizátorom festivalu je Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti. Popri animačných workshopoch venovala animovaným filmom aj tri výstavy. Ďalšími dejiskami festivalu sú Galéria Umelka, VŠMU a Kino Mladosť v Bratislave. Pre divákov sú pripravené vybrané pásma aj vo viacerých partnerských mestách, na západnom Slovensku v Trnave, Hlohovci, Piešťanoch a v Nitre.

Autor: Marcel Hanáček

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame