Korešpondencia slovenských nadrealistov

Korešpondencia slovenských nadrealistov

Listy, ktoré nám nie sú adresované, by sme čítať nemali. Toto však bude iný prípad. Zalistujeme si v korešpondencii slovenských medzivojnových básnikov a výtvarníkov, ktorých spojil spoločný literárny smer, nadrealizmus. Boli to Rudolf Fabry, Štefan Žáry, Vladimír Reisel, Pavel Bunčák, Július Lenko  a ďalší. Výber z ich listov urobili a podrobné komentáre k nim pripravili Marián Kamenčík a Dušan Teplan. Marián Kamenčík pôsobí na Univerzite Svätých Cyrila a Metoda. Zároveň je pracovníkom Vlastivedného múzea v Hlohovci. O knihe listov nadrealistov sa s ním porozprával Michal Herceg.

Korešpondencia slovenských nadrealistov - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenský nadrealizmus v korešpondencii 1935-1948. Tak sa volá kniha Dušana Teplana a Mariána Kamenčíka, o ktorej sme sa už pred chvíľou rozprávali. Nadrealistická tvorba bola plná fantázie, snov a metafor. Nadrealisti si však určite písali aj o bežných veciach. Na to sa už Mariána Kamenčíka pýta Michal Herceg.

Korešpondencia slovenských nadrealistov - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Helena Pekarovičová nám prečítala ďalší zo 484 listov. Nájdete ho v knihe Mariána Kamenčíka a Dušana Teplana SLovenský nadrealizmus v korešpondencii (1935-1948).

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame