Staromódne spomienky – Zora Kolínska

Staromódne spomienky – Zora Kolínska

V lete sa narodila a leto zbožňovala aj herečka a speváčka Zora Kolínska (1941 – 2002). Ako jedna z mála sa venovala nielen herectvu, spevu a mala blízko aj k humoru. V 90. rokoch bola niekoľkokrát Ženou roka a jej meno bolo synonymom zdravého životného štýlu.

Zora Kolínska bola dlhé roky synonymom krásy a elegancie. Uplatnila sa v hudobných filmoch, zábavných programoch, bez nej si tvorcovia nevedeli predstaviť reláciu Vtipnejší vyhráva, či Repete, deti zase dabing postavičky zajaca v sovietskom kreslenom seriáli No počkaj! Podobne je meno Zory Kolínskej zastúpené aj v rozhlasovom archíve. Okrem drobných úloh účinkovala najmä v mnohých zábavníkoch. Niekoľko desiatok piesní nahrala aj pre rozhlasovú fonotéku najmä v 60. a 70. rokoch, potom nahráva skôr sporadicky a v televízii a v rozhlase sa uvádzali najmä jej piesne z predchádzajúcich období. Rada spievala aj pesničky pre deti – a medzi skvosty našej populárnej hudby patrí jej LP platňa Verše písané na vodu (Opus, 1971), ktorú producentsky a aranžérsky zastrešil skladateľ a trubkár Peter Smékal.

Staromódne spomienky – Zora Kolínska - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Staromódnych spomienkach sa presunieme aj do najsilnejšieho obdobia Zory Kolínskej, do roka 1974. Vtedy pracovala na všetkých frontoch – a v lete roka 1974 s ňou, ale aj s Evou Kostolányiovou a Evou Sepešiovou nakrútil režisér Ján Roháč hudobný program Spievajúci prístav (ČST Bratislava). Dej pesničiek nás v tomto slovensko-poľskom programe zaviedol na poľské morské pobrežie do Štetína. Autorom scenára bol Wladyslaw Wojciechowski, dramaturgiu mali Katarína Svetková a Lidia Kowalinska. Program mal v televízii premiéru 15. augusta 1975 a okrem spomínaných speváčok účinkovali poľskí umelci, napríklad Elžiebta Bukowieczka, Studio Pantomimy Politechniki Szczeiňskiej, Irena Wožniacka a i.

Staromódne spomienky – Zora Kolínska - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Staromódnych spomienkach odzneli tieto skladby:

Ladislav GERHARDT / Milan LASICA / Jaroslav LAIFER

Prázdny vlak  
Spieva Zora KOLÍNSKA.
Hrá TANEČNÝ ORCHESTER TATRA REVUE.
Pieseň bola nahratá v roku 1967.
Ali BREZOVSKÝ / Tomáš JANOVIC

Moje piesne  
Spieva Zora KOLÍNSKA
Hrá ORCHESTR GUSTAVA BROMA.
Pieseň bola nahratá v roku 1974.

Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame