Nalaďte si česko-slovenské vysielanie!

Nalaďte si česko-slovenské vysielanie!

Tridsať rokov rozdelenia – a predsa spolu. Pod týmto heslom sa k unikátnemu živému vysielaniu spoja rozhlasové stanice z oboch strán hraníc medzi Českou a Slovenskou republikou.

V Brne sa v roku 1992 rozhodovalo o rozdelení Československa. Mimoriadne vysielanie práve z Brna 27. októbra od 9:00 do 12:00 dokáže, že si ľudia z oboch strán hraníc stále majú čo povedať. Ku spoločnému trojhodinovému vysielaniu sa deň pred polokrúhlim výročím vzniku Československa spojí Český rozhlas Brno, Český rozhlas Zlín a bratislavská verejnoprávna stanica Rádio Regina Západ. Vo vysielaní tak vedľa seba zaznie čeština aj slovenčina, a s ňou mimoriany hostia, na ktorých už teraz majú pripravené otázky Jarka Vykoupilová a Martin Jurčo.

Junák ako Othello, aj tajomstvo Slovácko sa nesúdi

Napríklad herec Zdeněk Junák prezradí, ako hral na javisku Slovenského národného divadla Othella, a prečo pritom napriek Shakespearovej predrohe na záver žiadny herec nedokázal zahrať mrtvého ležiaceho na javisku. A snáď sa mu podarí prilákať aj kolegyňu Ivanu Vaňkovú, pôvodom zo Svidníka. S jazykmi oboch národov budoú spojení aj daľší hostia. Dramaturg prvej časti slavného seriálu Slovácko sa nesúdi Jan Mervart prinesie svoju novú knihu a spomienku na nezabudnuteľného Jozefa Kronera, ale tiež priblíži, prečo v tomto seriáli v skutočnosti nezazneli žiadne nárečové slová – a tiež, ako to urobili, bez toho, aby si to väčšina ľudí všimla.

Dabing, a to aj česko-slovenský, sa stane témou pre výnimočnú odborníčku Sylvu Talpovú, ktorá získala docentúru v odbore umelecký dabing. A nezabudneme ani na počasie, aj keď trochu inak. Zážitky s ním spojené predstaví v češtine aj slovenčine meteorológ Peter Hruška. Zaznejú tak kúzelné znejúce slovenské slová,ako hmlisto, ľadovica a dalšie.

Špeciálna dávka česko-slovenskej hudby

Zabudnúť nemôžeme ani na hudbu. Veríme, že v štúdiu privítame Hanu Ulrychovú a folklórne dianie priblíži rozhlasovým mostom z Velehradu Anton Gajdoš. A pripravené sú aj dalšie prekvapenia vrátane česko-slovenskej súťaže. Tématický výber bude aj hudobný. Budete počuť česko-slovenské duety– a zďaleka to nebudú len Zvonky štastia. Spoločné správy ukážu, že aj teraz má Morava aj Slovensko mnoho spoločného. Každopádne, nejde vylúčiť, že okrem Zelenej vlny odznie aj slávna zvučka, ktorá mala rovnaký význam v oboch jazykoch: Pozor, zákruta!

Spoločné vysielanie Českého rozhlasu Brno, Českého rozhlasu Zlín a Rádia Regina Západ sa uskutoční v piatok 27. októbra od 9 - 12:00. Buďte pri tom! Živé vysielanie môžete sledovať cez YouTube kanál tu.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame