Veľkonočné programové tipy Reginy Západ

Veľkonočné programové tipy Reginy Západ

Strávte veľkonočné sviatky v spoločnosti Rádia Regina Západ. Pripravené sú priame prenosy svätých omší, dokumentárne pásma a už tradične aj rozprávky. Tu sú naše programové tipy.

Andrea Eliášová: Kňaz s veselou dušou
28.03.2024 | 12:30

Pásmo spomienok na výraznú osobnosť duchovnej služby na Slovensku posledných rokov, katolíckeho kňaza Augustína Dršku - rodáka z Kútov na Záhorí, dlhé roky pôsobiaceho v Bratislave. Dostal prezývku misionár sídlisk, pretože mal svojský spôsob, ako pritiahnuť do kostola čo najviac ľudí cez humor, rozdávanie cukríkov deťom a záujem o rodiny.

Posledný príbeh Deža Ursinyho
28.03.2024 | 16:05

Nie sme doma. Tak sa volá inscenácia o posledných dňoch Deža Ursinyho, keď si so synom Jakubom písal v dúbravskom byte imaginárne listy. Neuveriteľná výpoveď rekapitulácie života šokujú aj divákov na scéne divadla Husa na provázku v Brne. Aký je posledný príbeh Deža Ursinyho vám prezradí Martin Jurčo.

Andrea Eliášová: Okná v duši
29.03.2024 | 12:30

Stretnutie s rehoľnou sestrou Margitou, ktorá Slovákom sprístupňuje zaujímavú duchovnú literatúru talianskych mystikov cez preklady z taliančiny do slovenčiny. Poslucháčom prezradí aj to, čo ju priviedlo do rehole, čo všetko našla v kláštore a ako vníma poslanie rehoľníkov v súčasnej spoločnosti.

Michal Herceg: Levická Kalvária
29.03.2024 | 14:05

Levická kalvária je dnes miestom duchovného života, no ľudia tam mieria aj za prechádzkou, oddychom a peknými výhľadmi. Súčasný stav však netrvá až tak dlho. Levičania si kalváriu ešte dobre pamätajú ako na zarastené, zanedbané miesto, ktoré, s trochou nadsadenia, pripomínalo smetisko. V roku 2006 sa začalo niečo, čo by sme mohli nazvať vzkriesením kalvárie. Na tomto znovuzrodení sa podieľalo množstvo Levičanov, bez ohľadu na vierovyznanie či národnosť. Minulosť a súčasnosť levickej kalvárie vám v pásme priblíži Michal Herceg.

Andrea Eliášová: Z Boleráza až do Florencie

29.03.2024 | 15:05

V tejto relácii načrieme do „hlbokých studní Stana Dusíka.“ Verejnosť ho poznala ako originálneho výtvarníka, grafika, ilustrátora par excellence. Roky žil v Taliansku, kde získal aj výnimočné ocenenia za svoju tvorbu. Mnohí však netušia, že aj z jeho „literárneho štetca“ vyšli pôsobivé vyznania a eseje. Či už ide o jeho knižné spomienky na rodný Boleráz pri Trnave alebo vzácne eseje o Turínskom plátne, keďže ako jediný umelec na svete pracoval vo vedeckom tíme pre výskum Turínskeho plátna. Prečo sa oplatí vracať k jeho tvorbe? Spomínať budú ľudia, ktorí ho poznali. A zaznejú aj jeho literárne spomienky. V tomto roku uplynie 5 rokov od jeho skonu. Zomrel vo Florencii.

Július Barč-Ivan: Človek, ktorého zbili

29.03.2024 | 16:05

Hra zachytáva vnútornú premenu sudcu, ktorý sa presviedča o relativite práva a spravodlivosti. Autor si všíma individuálne, ale aj spoločenské zaradenie človeka a rozporuplnú spravodlivosť takzvanej demokracie, ktorá ho poznačila.

Najmenšie autíčko na svete

30.03.2024 | 08:05

Pôvodná rozprávková hra Juraja Raymana prináša príbeh o ľudskej láske, spolupatričnosti a spolunažívaní. V hlavných úlohách sa predstaví Richard Stanke, Božidara Turzonovová a František Kovár.

Tatiana Šušková: Tichá láska

30.03.2024 | 14:00

Rozprávanie o živote padre Leonarda Pawlaka - kňaza z bratislavského Lamača, ale aj o každodennosti, viere, odvahe a pokore. Narodil sa a študoval v Poľsku, dva roky strávil ako kňaz na Slovensku. Dvanásť rokov pôsobil ako misionár vo vojnou zmietanej Angole, prežil výbuch míny, ktorý mu napokon zachránil život, pretože mu vďaka následnej operácii včas diagnostikovali rakovinu.

Hans Christian Andersen: Škaredé káčatko

31.03.2024 | 08:05

Vypočujte si jednu z najkrajších rozprávok v našom archíve. Kde bolo tam bolo, bolo raz jedno Škaredé káčatko. Ocitlo sa medzi kačičkami na jednom dvore a veru sa ostatným zvieratkám vôbec nepozdávalo. Bolo iné. Kvôli krutosti svojho okolia muselo napokon utiecť.

Spomienka na Gejzu Dusíka

31.03.2024 | 21:00

Náhrávka koncertu pri príležitosti 35. výročia úmrtia Gejzu Dusíka. Účinkujú Orchester Bratislava Hot Serenaders, Janko Gašpárek, Miloš Stančík, Serenaders Sisters.

Na obzore nádej

01.04.2024 | 14:05

Časozberný rozhlasový dokument zachytáva 15 mesiacov z pohnutého života mladého muža Denisa. Do dospelosti vstupuje s bohatými skúsenosťami so závislosťami, resocializačnými zariadeniami, pádmi a opakovanými pokusmi o akési osobné zmŕtvychvstanie. Ako adoptovaný rómsky chlapec, vyrastajúci v starostlivosti kresťansky založenej adoptívnej matky, sa pravidelne ocitá medzi dobrom a zlom. Stretnutie s biologickou matkou ako aj iné trpké momenty mu do života prilievajú veľa beznádeje. Napriek všetkému napreduje s nádejou v dobré zajtrajšky.

Nič od vás nežiadam

01.04.2024 | 19:00

Pesničky a spomínanie na Františka Krištofa Veselého pri príležitosti výročia jeho narodenia. To, že repertoár, ktorý spieval je stále životaschopný vám potvrdí koncert, ktorého záznam vás pozývame počúvať na Veľkonočný pondelok. Hrá Kaviarenský orchester Andreja Záhorca, spievajú Miloš Stančík a Andrej Záhorec.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame