Projekt Omamy: cesta von z generačnej chudoby v galérii Umelka

Projekt Omamy: cesta von z generačnej chudoby v galérii Umelka

Práve dnes 8. 4. si pripomíname Medzinárodný deň Rómov. V Galérii Umelka v Bratislave môžete v týchto dňoch vidieť fotografie, ktoré mapujú priebeh výnimočného projektu OMAMA. Cesta von z generačnej chudoby. Projekt vychádza z faktov, že na Slovensku sa extrémna generačná chudoba spája predovšetkým s ľuďmi, ktorí žijú vo vylúčených rómskych komunitách. Do takýchto podmienok sa ročne rodí zhruba 2 500 detí.

Projekt OMAMA sa zameriava na rozvoj detí a cielenú stimuláciu v kritickom ranom veku do 4 rokov. Realizuje to prostredníctvom zamestnaných žien, omám, priamo z týchto osád. Autorom fotografií na výstave v Galérii Umelka  je Martin Šveda, ktorý fotografoval v niekoľkých východoslovenských osád, v ktorých pôsobia omamy zo združenia Cesta von. Stretla sa s ním redaktorka Ivica Rutkayová, ktorá oslovila aj iniciátora projektu Pavla Hricu.

Projekt Omamy: cesta von z generačnej chudoby v galérii Umelka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výstavu OMAMA: Cesta von z generačnej chudoby môžete vidieť v Galérii Umelka v Bratislave do 14.4. A práve na tomto mieste o 16:30 organizuje Slovenska výtvarná únia pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov módnu prehliadku študentiek strednej školy v Kežmarku, kde študuje mnoho študentiek z rómskych rodín. Sú pravidelne oceňované na medzinárodných súťažiach, minulý rok získali cenu na Bratislavských módnych dňoch a ako aj cenu Slovenskej výtvarnej únie.

Autorka: Ivica Ruttkayová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame