50 rokov Divadla J. Palárika v Trnave

50 rokov Divadla J. Palárika v Trnave

Súčasný súbor Divadla Jána Palárika síce sídli v najstaršej divadelnej budove na Slovensku, no súbor je jeden z najmladších. Pred polstoročím sa začala budovať jeho éra vtedy ako Divadla pre deti a mládež. Blízkosť Bratislavy a vynikajúce osobnosti ako Juraj Nvota i Blaho Uhlár, rovnako aj silný herecký súbor boli zárukou kvality. A aj preto bolo divadlo v Trnave v 70. a v 80. rokoch jedným z najlepších na Slovensku.

Polstoročie oslávili divadelníci spoločným programom, v ktorom spomínali na inscenácie, hercov i režisérov. Martin Jurčo nám teraz prinesie niekoľko spomienok hercov. Na úvod Peter Šimun.

50 rokov Divadla J. Palárika v Trnave I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Divadlo Jána Palárika v Trnave oslavuje polstoročie od vzniku súčasného súboru. Inak sídli v najstaršej divadelnej budove na Slovensku z roku 1832. Súborom prešiel celý rad osobností od Zuzany Kronerovej, Mariána Zednikoviča až po Mareka Majeského. Väčšina z nich sa po niekoľkých sezónach vytratila do Bratislavy, najviac z nich do divadla Astorka Korzo 90. Najsilnejšími režijnými a autorskými osobnosťami divadla boli Juraj Nvota a Blaho Uhlár. Martin Jurčo sa režiséra prvej inscenácie divadla Prekroč svoj tieň pýtal aj na to, ako vnímal poetiku svojho kolegu.

50 rokov Divadla J. Palárika v Trnave II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Súčasťou jubilea - polstoročia Divadla Jána Palárika v Trnave je aj výstava Mareka Godoviča z Divadelného ústavu. Cez fotografie a komentáre mapuje najdôležitejšie inscenácie a osobnosti divadla.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame