Aj v Petržalke môžeme nájsť zaujímavé umelecké diela

Aj v Petržalke môžeme nájsť zaujímavé umelecké diela

Aj v Petržalke, v betónovej džungli, môžete nájsť zaujímavé umelecké diela. Mali slúžiť na zveľadenie a zušľachtenie verejného priestoru v Petržalke, krášlili steny panelákov. A potom prišiel veľký problém, zatepľovanie. Dnes ich krátku existenciu mapuje a snaží sa umenie z panelákov prinavrátiť do života Martin Kleibl a OZ Konduktor. Hana Michalčíková sa s Martinom Kleiblom tak trochu posunula v čase.

Aj v Petržalke môžeme nájsť zaujímavé umelecké diela I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred chvíľou sme počúvali zanieteného Petržalčana, fotografa a publicistu Martina Kleibla, ktorému sa podarilo spolu s OZ Konduktor obnoviť viacero malieb a vzácnych výtvarných diel v Petržalke. Mnohé z nich boli umiestnené na fasádach panelových domov a po zateplení budov prestali existovať. Martinovi Kleiblovi už len pomyslenie na takýto rýchly zánik, často vzácnych umeleckých diel od renomovaných výtvarníkov, nedal spávať. A tak sa pustil do ich obnovy. Jeho zásluhou sa na petržalský panelák sa vrátila už tretia zo série ôsmych monumentálnych malieb z 80-tych rokov. Hanu Michalčíkovú zaujímalo, či sa táto aktivita stretla so záujmom u Petržalčanov.

Aj v Petržalke môžeme nájsť zaujímavé umelecké diela II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Plánov má Martin Kleibl v Petržalke ešte veľa. Veľmi rád by obnovil Troch bežcov od Ota Ľuptáka, ktorí boli na Romanovej ulici, na Fedinovej ulici zasa dielo Radosť od Jána Ilavského. Je to dielo, ktoré objavil ako posledné a dlho o ňom nevedel.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame