Brašnár Alfonz Magula má 88 a stále ho živí remeslo

Brašnár Alfonz Magula má 88 a stále ho živí remeslo

Občas v našom vysielaní predstavujeme aj zástupcov remesiel, ktoré sú už celkom na ústupe. Likvidáciou rôznych miestnych podnikov po revolúcii zmizli v mnohých mestách aj opravovne obuvi a brašnári. Je to zaiste aj tým, že dnes sa kabelky, či oblečenie nosí jednorazovo. Alfonz Magula je v Trnave jedným z mála brašnárov, ktorí robia, ako sa hovorí, po starom. Má svoju dielničku, dva stroje a všetko čo má mať správny brašnár. Nebolo by to nič zvláštne, keby sme nehovorili o jeho veku. Má 88 rokov a je stále veľmi aktívny a čulý, a je ochotný pomôcť každému. Martin Jurčo sa Alfonza Magulu pýtal aj na to ako sa dostal k tomuto remeslu. 

Brašnár Alfonz Magula má 88 a stále ho živí remeslo 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sme na návšteve v Trnave u brašnára Alfonza Magulu. Pochádza síce z Bučian, no poznajú ho najmä Trnavčania. Už 60 rokov sa venuje brašnárskemu remeslu. Aj keď je jeho dielňa prikrčená v malých domčekoch v jednom trnavskom dvore, odráža poctivé remeslo a zákazníci odchádzajú spokojní. Je to aj tým, že nielen opravuje obuv či kabelky, ale aj premýšľa, ako by sa dalo čo vylepšiť. Martinovi Jurčovi povedal aj o tom, že jeho práca mu v 88 rokoch prináša aj spoločenský kontakt. 

Brašnár Alfonz Magula má 88 a stále ho živí remeslo 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak dúfajme, že to s brašnárskym remeslom nebude také zlé. Veď dnes sú vraj lacné čínske kabelky či topánky na ústupe – a oprať sa vraciame k drahším, no kvalitnejším výrobkom z lepšej kože či koženky. Hovoril trnavský brašnár Alfonz Magula, ktorá má 88 rokov a je stále aktívny.

Autor: Martin Jurčo; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame