Štát sa rozdelil, manželia vydržali

Štát sa rozdelil, manželia vydržali

V týchto dňoch sa v záujme svojho zdravia snažíme byť čo najviac doma. Je to síce obmedzujúce, ale zároveň je to šanca byť viac a intenzívnejšie so svojimi blízkymi, napríklad s manželmi a manželkami. Aj preto budeme tento týždeň hovoriť o manželstvách. V repríze vám predstavíme niekoľko česko-slovenských manželstiev, ktoré sú pevnejšie ako medzištátne zväzky. Michal Herceg našiel také malé "Česko-Slovensko" aj v Leviciach, kde bývajú manželia Tichí. Najprv budete počuť pani Slávku. Zaujímavosťou je, že nie len ona, ale aj jej súrodenci majú manželských partnerov z Čiech a Moravy.

Štát sa rozdelil, manželia vydržali 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vzájomná tolerancia je v manželstve trvajúcom viac než šesťdesiat rokov nevyhnutná. V tomto prípade ide navyše o manželstvo česko-slovenské alebo ako Michalovi Hercegovi povedali Karol a Slávka Tichí, masarykovsko-štefánikovské, pretože uznávajú obe tieto osobnosti.

V dobrom i v zlom, v zdraví i v chorobe. Aktuálne práve v týchto dňoch, čo poviete? Tento týždeň hovoríme v reprízovom seriáli Michala Hercega o česko-slovenských manželstvách, dnes z pohľadu ženy, ktorá odišla za láskou na Slovensko, hoci jej nebolo všetko jedno. Eva Kebísková totiž pochádza zo Sedlčian, čo je krásne stredoveké mesto dýchajúce históriou. A čo ju čakalo na Slovensku? Počúvajme.

Štát sa rozdelil, manželia vydržali 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň hovoríme o česko-slovenských manželstvách, ktoré na rozdiel od spoločného štátu pretrvali dodnes. Manželia Ján a Olga Fischerovci majú dom na Slovensku a chalupu v Česku, presnejšie v moravskej obci Radějov kúsok za hranicami Slovenska. Ešteže máme ten Schengen, pretože ako sa dozvedel Michal Herceg, Fischerovci chodia tam a späť naozaj často. Samozrejme nie teraz, keď všetci obmedzili svoj pohyb kvôli korona vírusu. Pripomeňme si však v repríze, aký je v tejto rodine normálny stav.

Štát sa rozdelil, manželia vydržali 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Česi a Slováci sú si veľmi blízki a zvlášť to platí na pomedzí dvoch štátov, kde je hranica naozaj len pomyselná, no ľudia ju necítia. Včera sme vám predstavili manželov Fischerovcov, ktorí majú dva domovy. Jeden v Skalici na Záhorí a druhý len pár kilometrov ďalej, v moravskej obci Radějov. Michal Herceg sa s radějovskou kronikárkou Annou Krhovskou porozprával nielen o tamojších zmiešaných manželstvách, ale aj o záhorácko-moravských družobných aktivitách. Pripomeniem, že rozhovor vznikol v čase, keď o korona víruse ešte nikto nič netušil a cez hranice sme mohli prechádzať voľne a plynule.

Štát sa rozdelil, manželia vydržali 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Náš česko-slovenský manželský seriál končíme dnes v obci Sudoměřice, kde by ste človeka so slovenskými koreňmi našli takmer v každom druhom dome. Michal Herceg sa stretol s manželmi, ktorí spolu výborne ladia už podľa mien. Volajú sa Štepán Buček a Štefánia Bučeková. Presne si pamätajú aj dátum a miesto svojho zoznámenia.

Štát sa rozdelil, manželia vydržali 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Levice, Nová Dubnica, Skalica, Radějov a Sudoměřice. Tieto miesta sme si od pondelka prešli s česko-slovenskými manželmi, ktorí sa na rozdiel od nášho spoločného štátu nikdy nerozdelili.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame