Čo ma živí, čo ma teší - Peter Végh

Čo ma živí, čo ma teší - Peter Végh

To, čo ho od začiatku fascinovalo, by sa dalo zhrnúť do dvoch oblastí: matematika a výtvarné umenie. Z matematiky predovšetkým deskriptívna geometria  a z výtvarníctva predovšetkým digitálne grafika. Vysokoškolského pedagóga na STU Petra Végha môže verejnosť už dlhé roky spoznávať aj ako úspešného autora – grafika a to na súťaži neprofesionálnych výtvarníkov – Výtvarné spektrum. Aj tento rok bola v konkurencii 58 autorov jeho tvorba neprehliadnuteľná. Hanu Michalčíkovú zaujímalo, čo podnietilo jeho záujem o umenie?

Čo ma živí, čo ma teší - Peter Végh 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vieme, že človek si pamätá približne 10 % toho čo počul, 30 % z toho čo čítal a asi 80 % toho čo videl. Zrakovému vnemu vďačíme aj za to, že môžeme vnímať svet vo farbách. Priemerný človek dokáže vidieť približne milión farieb a tou najpopulárnejšou je podľa prieskumov - modrá. Svet farieb a ich škála sú už dlhodobo v záujme vysokoškolského pedagóga STU a amatérskeho výtvarníka Petra Végha, s ktorým pokračuje v rozhovore Hana Michalčíková.

Čo ma živí, čo ma teší - Peter Végh 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Diela Petra Végha si môžete v Žitnoostrovskom osvetovom stredisku v Dunajskej Strede  pozrieť až do 26. júna. Nájdete tam aj práce iných autorov - obrazy, sochy, textilné práce. Ich autormi sú neprofesionálni výtvarníci rôznych vekových kategórií, ktorí sa prezentujú špecifickými výtvarnými technikami a sú súčasťou výstavy Výtvarné spektrum 2021.


Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame